Velika većina ljubitelja astronomije je već čula za kometu C/2012 S1 ISON koja bi krajem godine trebala da dotigne negativnu magnitudu. Prema nekim pravim procenama nakon njenog otkrića 20/21. septembra 2012. godine, magnituda može dostići i -12, što je sjaj skoro punog Meseca. Prečnik komete je procenjen na 5 km.

Međutim, nakon daljih ispitivanja i posmatranja ove komete prognoze više nisu tako pune optimizma. Rezultati koji su dobijeni njenim posmatranjem tokom zimskih meseci kažu da je njen sjaj sasvim malo porastao i ne kreće se onako kako je očekivano. Za sada se o razlogu samo nagađa, ali bi uskoro trebalo da bude više informacija o tome. Mada komete uvek mogu da iznenade, pa tako i ISON. Teško je proceniti magnitudu komete, ali ako dostigne i sjaj Venere (mag. -4,4) biće to pravi astronomski događaj za posmatranje i fotografisanje, a to ćemo saznati za nekoliko meseci. U prerihelu će biti 28. novembra 2013. godine.

Ono što je pozitivno je da joj se rep produžio, a razlog je sve manja udaljenost od Sunca. To se lepo vidi i na fotografiji na kraju teksta koja je snimljena 1. aprila kroz teleskop od 14 inča.

Pratićemo dešavanja vezanih za ovu kometu, tako da će uskoro biti i više pouzdanijih informacija.

Ovaj video pokazuje putanju komete ISON kroz unutrašnji Sunčev sistem sa vremenoim prikazanim u levom donjem uglu.

Kretanje komete kroz sazvežđa (klikni na sliku da je vidiš u većoj rezoluciji):

foto: NASA's Goddard Space Flight Center/Axel Mellinger› Larger image

foto: NASA’s Goddard Space Flight Center/Axel Mellinger

Snimak komete ISON od 1.aprila ove godine:

kometa ISON - foto: William Wiethoff

kometa ISON – foto: William Wiethoff