VY Canis Majoris (VY Cma) – jedna od najvećih zvezda

Zvezda VY Canis Majoris (VY Cma) je crveni superdžin i jedna je od najvećih poznatih zvezda. Poluprečnik zvezde je procenjen između 1800 i 2100

klikni na sliku
klikni na sliku

poluprečnika Sunca. Ukoliko bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca možda bi se, pored unutrašnjih planeta i Jupitera, i Saturn našao unutar ove zvezde, ali još uvek se njen prečnik uzima sa rezervom. Ipak, sigurno je da Jupiter ne bi preživeo.

Spada u promenljive zvezde sa periodom promene sjaja od 2000 dana, a njena magnituda varira od 7,4 do 9,6 i nalazi se u sazvežđu Veliki Pas, prividno blizu zvezde Sirijus, ali mnooogo udaljenija. Procenjuje se na je od nas udaljena oko 5 000 svetlosnih godina, dok je recimo Sirijus udaljen “samo” 8,3 s.g.

Prvi poznati zapis o ovoj zvezdi datira od 7. marta 1801. godine u katalogu zvezda koji je napravio francuski astronom Jérôme Lalande. Na početku se mislilo da je ovo višestruka zvezda, ali je kasnijim istraživanjima potvrđeno sa je ipak to zvezda bez pratioca.

S obzirom da je u fazi crvenog superdžina, na kraju je svog životnog veka, pa joj je i površinska temperatura relativno niska i iznosi oko 3 000 ºC i zrači 500 000 puta jače od Sunca.

Pogledajte veoma zanimljiv video poređenja veličina Zemlje, Sunca, ogromne zvezde Rigel koja se nalazi u sazvežđu Orion i zvezde VY Canis Majoris:

One thought on “VY Canis Majoris (VY Cma) – jedna od najvećih zvezda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s