Nebo bez oblaka, posmatrajmo!

Nakon dosadnih oblaka napokon možemo da posmatramo noćno nebo bez njih. Veliki broj objekata i zanimljivih sazvežđa su iznad nas u letnjem periodu, periodu kada veliki broj ljudi ima vremena ili volje da posmatra noćno nebo zbog toplih noći, godišnjih odmora…

Za posmatranje je najbolje odabrati mesto sa što manjim svetlosnim zagađenjem, a čak i ako nemate neki optički instrument (dvogled ili teleskop) možete uživati u posmatranju.

Ovih dana odmah nakon zalaska Sunca negde na jugozapadnom nebu nalazi se cirkumpolarno sazvežđe Veliki Medved. Vrlo lako se može prepoznati po asterizmu Velika kola. Ovo sazvežđe zauzima veliki deo neba i u povoljnim posmatračkim uslovima u njemu možete videti preko 100 zvezda. Više o ovom sazvežđu, kako ga prepoznati i objektima koje možete videti u njemu možete pročitati >>>> ovde.

Untitled
Sazvežđe Veliki Medved

Ovde će biti reči o sazvežđima i objektima koje naredih dana (mesec dana i nešto više) možemo posmatrati od zalaska Sunca do ponoći. Samo oni najuporniji će posmatrati i nakon ponoći. 🙂

Na severnoj strani u obliku nekog čudnog slova W možete nisko na nebu prepoznati sazvežđe Kasiopeju. U ovom sazvežđu se nalazi veliki broj zvezdanih jata koje možete uočiti i dvogledom. Međutim, najinteresanije zvezdano jato, odnosno duplo jato (Double cluster) se nalazi između sazvežđa Kasiopeja i Persej (tačnije u granicama sazvežđa Persej). Ovo dvostuko jato se vidi i golim okom dalje od svetlosnog zagađenja, kao mala mrlja. U dvogledu i teleskopu se vidi tako da ostavlja bez daha.

Pomoću Kasiopeje možemo lako pronaći i galaksiju Andromeda koja se nalazi u istoimenom sazvežđu. Ova galaksija se takođe vidi golim okom kao mala mrljica, čija je magnituda oko 3,5.

Cass_And_Galaxy_Dbl_Cl_SMALL
Sazvežđe Kasiopeja, duplo jato i galaksija Andromeda

O nama najbližoj galaksiji Andromeda (ne računamo galaksije satelite Mlečnog puta) možete pročitati >>>> ovde. Sazvežđe Andromeda se može posmatrati znatno lakše nakon ponoći kada će zauzimati viši položaj na nabu.

Na južnoj strani neba, sa prvim mrakom, možete posmatrati planetu Saturn, koja se nalazi u sazvežđu Devica. Zapadno od sazvežđa Devica se nalazi sazvežđe Lav sa velikim brojem zanimljivih galaksija, ali za koje je potreban teleskop. U sazvežđu Devica dominira zvezda Spika, dok u sazvežđu Lav dominiraju zvezde Denebola i Regulus.

Saturn će već u septembru biti u granicama sazvežđa Vaga.

sazvežđe Lav
sazvežđe Lav

Na letnjem noćnom nebu nezaobilazan je Veliki letnji trougao. Ovaj trougao čine tri sjajne zvezde koje dominiraju tim svojim delom neba. Vega, najsjanija zvezda u sazvežđu Lira, ujedno je i najsjajnija zvezda u ovom trouglu. Druga zvezda je Deneb, u sazvežđu Labud, a treća Altair u sazvežđu Orao.

Više o VLT možete pročitati >>>> ovde.

summer-triangle
Veliki Letnji Trougao

Kao što se vidi i na slici, preko ovog trougla prolazi Mlečni Put, koji ćete moći da vidite isključivo van grada, svetlosnog ili bilo kojeg drugog zagađenja. Centar Mlečnog Puta se nalazi u sazvežđu Strelac, a koje možete videti pre ponoći nisko na jugozapadnom nebu.

O galaksiji Mlečni Put možete pročitati >>>> ovde.

Na slici ispod je sazvežđe Strelac, a objekti M8 i M20 takođe možete videti golim okom u povoljnim posmatračkim uslovima.

O M8 možete pročitati >>>> ovde.

sazvežđe Strelac
sazvežđe Strelac

Trenutno se na zapadnom nebu mogu posmatrati sve planete jedna pored druge – Venera i Merkur. Nažalost, mogu se posmatrati kratko nakon zalaska Sunca. Venera se veoma lako prepoznaje, jer je najsjajniji objekat na nebu posle Meseca i Sunca, sa magnitudom oko 3,5.

Ako želite da se upoznate sa većim brojem sazvežđa i objekata na noćnom nebu kliknite na sliku ispod:

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo

 

2 thoughts on “Nebo bez oblaka, posmatrajmo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s