Proleće 2016

Proleće ove godine počinje 20. marta  u 05 h i 30 min. Tog dana je ravnodevnica, odnosno dan i noć traju jednako ili bolje rečeno približno jednako, jer je dan jedva nešto malo duži od noći. To se dešava zbog delovanja atmosfere i prelamanja Sunčeve svetlosti kada kroz nju prolazi. Dešava se to da mi ujutru vidimo Sunce pre nego što se ono ustvari pojavilo iznad horizonta, a uveče kada Sunce ode ispod zapadnog horizonta mi ga još nekoliko minuta vidimo kao da je iznad horizonta.

Ravnodnevnica ili ekvinocij se javlja dva puta godišnje i označava početak proleća ili početak jeseni – prolećni i jesenji ekvinocij. Sunce tada izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu.Takođe postoje letnji i zimski solsticaj, odnosno početak leta i zime kada je Sunce najviše na nebu i dan najduži, odnosno kada je Sunce najniže na nebu i kada je dan najkraći.

Ekvinocij i solsticij

Proleće na severnoj zemljinoj polulopti počinje u trenutku kada Sunce na svojoj putanji “preseče” nebeski ekvator (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu). Istovremeno na južnoj polulopti počinje jesen i taj trenutak je za njih jesenji ekvinocij.

U trenutku ekvinocija Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom u odnosu na Zemljin ekvator i na taj način sunčeva svetlost ravnomerno obasjava čitavu planetu. Evo kako to izgleda:

Prolećni ekvinocij

Proleće će trajati do 21. juna kada će u 00 h i 34 min početi leto. U sledećoj tabeli možete videti početke svih godišnjih doba do 2020. godine (klikni na sliku):

Izvor: timeanddate.com

U trenutku početka proleća Sunce će boraviti u sazvežđu Ribe, dok će Mesec biti u sazvežđu Lav, baš kao i Jupiter. Venera će biti u sazvežđu Vodolija, dok će Saturn boraviti u sazvežđu koje astrolozi zaboravljaju – Zmijonoša. Mars će biti u sazvežđu Škorpija. Sve ove planete možeta videti na nebu pre izlaska Sunca. Jedino Merkur zbog njegove blizine Suncu nije moguće videti.

Belgrade local time = Sunday, 20 March 2016, 05:30:00. - izvor: http://www.timeanddate.com/
Belgrade local time = Sunday, 20 March 2016, 05:30:00. – izvor: http://www.timeanddate.com/

Sledi deo koji nije vezan za ovaj tekst, ali podseća da imamo 13 a ne 12 sazvežđa kroz koja “putuju” planete i Sunce.

Putovanje Sunca kroz sazvežđa:

———————————

JARAC = 20 JAN. – 16 FEB.
VODOLIJA = 16 FEB. – 11 MAR.
RIBE = 11 MAR. – 18 APR.
OVAN = 18 APR. – 13 MAJ.
BIK = 13 MAJ. – 21 JUN.
BLIZANCI = 21 JUN. – 20 JUL.
RAK = 20 JUL – 10 AVG.
LAV = 10 AVG. – 16 SEP.
DEVICA = 16 SEP. – 30 OKT.
VAGA = 30 OKT. – 23 NOV.
SKORPIJA = 23 NOV. – 29 NOV.
ZMIJONOSA = 29 NOV. – 17 DEC.
STRELAC = 17 DEC. – 20 JAN.

————————————–

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s