Letelica Juno uspešno do Jupitera

Lasiranje letelice Juno se desilo 5. avgusta 2011, godine pomoću rakete Atlas V. Bilo je tada najave o ovom događaju na ovom mestu. Sledeći video pokazuje kako je lansiranje proteklo:

Nakon pet godina leta kroz Sunčev sistem letelica Juno teška 3,6 tona je stigla 5. juna (ako gledamo na naš sat) do orbite Jupitera, a nakon tridestpetominutnog paljenja motora ne bi li Jupiterova gravitacija obavila svoje i zdrobila letelicu negde u oblacima.

Sa letelice je stigao signal da je planirani manevar protekao po planu i da se letelica nalazi u planiranoj orbiti. Juno je553933main_BusJunoResized-full-2 sada na veoma izduženoj putanji, ali će sredinom oktobra pomoću dodatnog manevra smanjiti orbitu i približiti se na oko 5000 km od Jupiterovih oblaka.

Da bi misija duže trajala instrumenti letelice su upakovani u titanijumski oklop, za koga stručnjaci NASA-e smatraju da će sačuvati uređaje od veoma snažnog Jupiterovog zračenja.

Osnovni ciljevi misije su ispitivanje hemije ove planete, kako se formirala pre 4,5 milijarde godine, bolje razumevanje nastanka Sunčevog sistema, struktura, magnetosfera i Jupiterova aurora i još dosta toga. O svemu ćemo se informisati na ovom mestu narednih 20 meseci koliko je planirano da misija traje. Tačnije, kraj misije je zakazan za 20. februar 2018. godine.

Često su okrivane planete oko drugih zvezda koje su po veličini slične Jupiteru pa će upoznavanje sa njegovim parametrima pomoći boljem razumevanju tih planeta.

Takođe je zanimljivo da na Jupiteru preovladavaju vodonik i helijum, baš kao na Suncu. Taj materijal gasoviti džin je mogao da sakupi samo na samom početku nastanka Sunčevog sistema. Tako da će i ovo biti još jedna priča o kojoj ćemo saznati više.

Brzina letelice je neverovatna i trenutno je to najbrži objekat koji je čovek napravio. Brzina će mu dostići i 266 000 km/h što je 215 puta brže od zvuka.

Na sledećoj slici je prikazan raspored instrumenata koji se nalaze na letelici:

Instrumenti na letelici- foto: NASA
Instrumenti na letelici- foto: NASA

Vredi pogledati i odlično urađen trailer za ovu misiju:

Fotografija koju je letelica poslala tokom približavanja Jupiteru:

foto: NASA
foto: NASA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s