Izgubljeni lender Philae pronađen na kometi

Nakon neuspešnog sletanja lendera Philae na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko 2014. godine tim koji je radio na misiji Rosetta nije uspeo da locira lender…sve do sada.

Lender Philae na kometi 67P C-G - foto: ESA/Rosetta
Lender Philae na kometi 67P C-G – foto: ESA/Rosetta

Mesec dana pre kraja misije i spuštanja letelice Rosetta na površinu komete zbog finalnog istraživanja, kamera OSIRIS je uspela da 2. septembra 2016. godine locira lender. Na fotografijama se odlično vidi mesto gde je lender završio i prepoznaju se njegovi osnovni elementi.

Za više informacija: ESA

Deo starijeg teksta koji opisuje problem sa sletanjem:

Nakon euforije posle uspešnog mekog sletanja na površinu komete 67P/Churyumov-Gerasimenko, lender Philae je prema poslednjim prognozama dospeo na lokaciju koja dalji rad dovodi u pitanje.

Sve što sa Zemlje naučnici budu pokušali može dovesti do kraja misije. Kako je rekao jedan od naučnika ESA ” ili gledamo u krater ili gledamo u zid”. Još uvek nije sigurno kako izgleda neplanirana lokacija na kojoj se Philae nalazi.

Gledajući fotografije može se zaključiti da lender nije završio tamo gde je tim ESA želeo, a izgleda da na toj lokaciji i solarni paneli ne primaju dovoljno energije sa Sunca pa je to i glavni razlog koji može upropastiti dalji rad lendera. Iz tog razloga naučnici će probati da sakupe što više naučnih informacija za slučaj da se baterije isprazne.

I pored ovih velikih problema naučni tim koji radi na ovom projektu je zadovoljan dosadašnjim uspehom.

Takođe ovaj tim veruje da je lender na samoj ivici kratera, a okolne stene smanjuju izloženost lednera Suncu tako da je lender umesto 6-7 sati izložen Suncu sat i po vremena tokom rotacije komete.Primarna baterija može trajati 60 sati, a nakon toga je sve na slarnim panelima i sunčevoj energiji.

Međutim, ukoliko tim pokuša da pomeri lender da bi postavio solarne panele u odgovarajući položaj prema Suncu to bi moglo da dovede do pada lendera u krater.

Čak i da misija ne uspe, biće ovo ipak istoriski uspeh, a dva ili tri dana prikupljanje podataka će mnogo značiti.

Videćemo uskoro koji su dalji koraci koje će ESA preduzeti.

Tekst: Problemi sa lenderom na površini komete

Na udaljenosti od 2,7 km od površine komete sa koje je napravljen snimak kamera OSIRIS ima rezoluziju od 5 cm/pixel što je bilo dovoljno da se otkrije malo telo veličine lendera.

Uvećena fotografija lendera - foto: foto: ESA/Rosetta
Uvećena fotografija lendera – foto: foto: ESA/Rosetta

Neverovatan način da se završi ova misija.

Još o ovoj misliji i fotografijama možete pročitate u sledećim tekstovima:

Letelica Rosetta uspešno do komete

Letelica Rosetta 6. avgusta stiže do komete

One thought on “Izgubljeni lender Philae pronađen na kometi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s