NASA predviđa duplo više Perseida ove godine

Ovogodišnja meteorska kiša Perseida bi mogla biti zanimljivija nego što smo očekivali, ako su tačna NASA-ina predviđanja bazirana na uticaju ostalih planeta na ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttlemeteor_stream_comet_debris_astrobob

Gravitacioni uticaj ostalih planeta, a posebno Jupitera menja orbite čestica, odnosno ostataka komete i na taj način utiče na količinu čestica koje se nađu na putanji kretanja Zemlje.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta. NajvećiZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 11/1212/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100.

Sve što vam je potrebno da znate o Perseidima možete pročitati >>>> ovde.

Za ovu godinu je predviđeno dupliranje zenitskog proseka po času, odnosno broja kometa iznad naših glava u trenutku makimuma koji će prema ovim prognozama biti u noći između 11/12. avgusta.

Dijagramom ispod su prikazana predviđanja zenitskog proseka po času:

Predviđanja broja Perseida - foto: NASA
Predviđanja broja Perseida – foto: NASA

Jasno je da ukoliko se predviđanja ostvare možemo očekivati i preko 200 meteora, a to bi predstavljalo pravi pljusak.

Poslednji put sam posmatrao Perseide pre 3 godine i tada smo ekipa i ja bili potpuno razočarani brojem viđenih meteora, ali zato prilikom posmatranja Perseida pre 5 godina jednostavno nismo uspeli da prebrojimo gomilu viđenih meteora od kojih su neki bili veoma sjajni i sa zvučnim efektima.

Zato je potrebno biti uporan u posmatranju meteorskih kiša ukoliko želite da vidite pravi pljusak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s