Komete su oduvek privačile posebnu pažnju svojom pojavom na nebu, ali veoma mali broj njih je vidljiv golim okom.

Međutim, dvogledom ili amaterskim teleskopom taj broj se znatno uvećava. Ipak i pomoću ovih instrumenata često su vidljive kao mala mrlja u okularu koja se po površinskom sjaju jasno razlikuje od zvezda, odnosno vidno su manjeg površinskog sjaja.

629_CometGiacobini-Zinner_732

Kometa 21P/Giacobini–Zinner slikana teleskopom od 0,9 metara, 31. oktobra 1998. godine – foto:  N.A.Sharp/NOAO/AURA/NSF

Kometa 21P/Giacobini–Zinner je periodična kometa sa periodom od 6,6 godina. Ova kometa je ujedno i matična kometa meteorske kiše Drakonida čiji je maksimum između 7 i 9. oktobra.

Više o Drakonidima možete pročitati >>>> OVDE.

2018-mag

foto: Seiichi Yoshida’s

Trenutno je vidljiva na našem severnom nebu i sjaj joj je oko 8. magnitude. U narednim danima će joj se sjaj povećavati i očekuje se da će oko 10. septembra biti 7. magnitude, a prema nekim procenama i malo sjajnija…oko 6,5 mag.

Trenutno prolazi kroz sazvežđe Kasiopeja i kreće se prema sazvežđu Kočijaš gde će 10. septembra biti u perihelu, a dan kasnije i najbliža Zemlji.

Na sledećoj slici se vidi njena promena položaja do kraja avgusta:

21P

Putanja komete 21P/Giacobini–Zinner do kraja avgusta

Kada dostigle magnitudu oko 7 možete je potražiti dvogledom 7×50 ili 10×50 i posmatrati je. Vredi pokušati i manjim dvogledom ukoliko znate tačnu lokaciju.

Prema Sellarium-u magniduta neće pasti ispod 7.04, a njen polažaj u trenutku kada bude bila najbliža Zemlji je prikazan na slici ispod. U sazvežđu Kočijaš i između zvezdanih jata koja u Mesijeovom katalogu nose oznaku M36 i M37 (žuti kružići):

21p1

Položaj komete 21P/Giacobini–Zinner 11. septembra – foto: Stellarium

Može vam pomoći ukoliko pronađete napopularnije rasejano jato zvezda – Plejade ili M45 (gore desno na slici), kao i sjajnu zvezdu Kapelu levo u odnosu na Plejade. Tada je ostalo sve lako pronaći.

Putanja kroz Sunčev sistem:

orbit-viewer-snapshot-17