Stigla je nova igračka :)

Danas je konačno stigao teleskop SkyWatcher 250/1200 na dobson montaži i moj prvi utisak je veoma pozitivan. Uživo izgleda veći nego što je to utisak koji se stiče gledanjem fotografija na netu, mada sa posmatrao par objekata  kroz isti teleskop pre mesec dana, samo sa sklopivim tubusom ali nisam obraćao pažnju tada na detalje.

Nova igračka (new toy)

Sama kutija u kojoj je stigao je dugačka 126 cm, dok je visina teleskopa na montaži 136 cm. Bez originalne torbe veoma je nezgodno iznositi ovaj teleskop na otvorenom, a posebno ako živite u višespratnicama sa uskim liftovima.

Uz ovaj teleskop stižu dva okulara od 10 i 25 mm, od kojih je jedino upotrebljiv ovaj od 25 mm. Drugi okular je veoma lošeg kvaliteta i nije previše od pomoći, ali već imam iskustva sa njim tako da znam da se može iskorostiti na određenim objektima.

Tražilac 9×50 ću morati da zamenim red dot tražiocem jer je veoma praktičniji za nalaženje objekata na noćnom nebu. Takođe nedostaje i barlow sočivo i dva do tri okulara za početak.

Nova igračka (new toy)

Sama montaža je očekivano veoma robusna, ali veoma praktična za astronomska posmatranja jer veoma brzo možete uz pomoć nje usmeriti teleskop u željenom pravcu.

Problem koji je odmah vidljiv kod ovakvih teleskopa je da će biti problema sa posmatranjem objekata nisko na horizontu, ali sve je valjda u vežbi i dobrom zagrevanju leđa pre posmatranja. 🙂

Moj prethodni teleskop SW 150/750 na eq3 montaži izgleda kao durbin za posmatranje prirode u odnosu na ovaj dobson.

Samo sklapanje montaže i na kraju teleskopa je jednostavno jer sve stiže sa gotovim rešenjem i alatom.

Večeras će ovaj teleskop biti transportovan van grada pa više utisaka ću vam preneti sutra.

 

 

One thought on “Stigla je nova igračka :)

  1. Svaka cast :))) nego stigla i nova vest, NASA potvrdila postojanje planete X – Nibiru !!!!! Ima dokumentarac na jutjubu. Predrag Agatonović posted: “Danas je konačno stigao teleskop SkyWatcher 250/1200 na dobson montaži i moj prvi utisak je veoma pozitivan. Uživo izgleda veći nego što je to utisak koji se stiče gledanjem fotografija na netu, mada sa posmatrao par objekata kroz isti teleskop pre mesec”

Leave a comment