Preporuke za posmatranje objekata na septembarskom noćnom nebu

Pored sjajnih planeta koje možemo trenutno videti na nebu septembar će obeležiti i jedna kometa. S obzirom da će uskoro jesen stižu i neki objekti u jesenjim sazvežđima, ali krenimo redom sa nekoliko preporuka za posmatranje.

Planete

planete septembar
Planete početkom septembra 2018 – foto: Stellarium

Od planeta u septembru možemo videti Veneru, Jupiter, Saturn i Mars golim okom. Nakon zalaska Sunca najbliža zapadnom horizontu je Venera koja se nalazi u sazvežđu Devica, a odmah iznad nje je vidljiva i najsjajnija zvezda u ovom sazvežđu – Spika. Nakon nekoliko dana ostaće sa Venerine desne strane. Veneru ćemo imati prilike da posmatramo do polovine septembra kada će se prividno dovoljno približiti Suncu da je od njegove svetlosti i blizine nećemo videti neko vreme.

Jupiter ćemo videti na jugozapadu nakon zalaska Sunca u sazvežđu Vaga. Dovoljan je manji dvogled ili fotoaparat za kvalitetnijim zoom-om pa da vidimo i njegove velike satelite.

Saturn najmanje sjajan od pomenutih planeta zajedno sa Marsom će se nalaziti na različitim stranama sazvežđa Strelac.

Magline

saturn
M8 i M20 u sazvežđu Strelac – foto: Stellarium

Preporuka je da ove jeseni obavezno potražite magline M8 (Laguna) i M20 (Trifid) koje se nalaze u sazvežđu Strelac i sada nam Saturn može u tome pomoći jer se prividno nalaze u njegovoj blizini. M8 je sjajnija, ali obe možete videti i golim okom ukoliko se nalazite na nekoj tamnoj lokaciji van grada.

Zvezdana jata i galaksije

andromeda
Andromeda, Trougao, Duplo jato – foto: Stellarium

Najveće jesenje sazvežđe je Andromeda, a u njemu se nalazi i najpopularnija galaksija – Andromeda. Ova galaksija se vidi golim okom čak i kada ima malo svetlosnog zagađenja.

Ispod ovog sazvežđa se nalazi malo sazvežđe Trougao sa istoimenom galaksijom u njoj koja se takođe može videti golim okom, ali samo u odličnim posmatračkim uslovima.

Od zvezdanih jata veoma je zanimljivo Duplo jato koje se nalazi u sazvežđu Persej, prema granici sa sazvežđem Kasiopeja. Jata su vidljiva golim okom, a u dvogledu ili teleskopu izgledaju senzacionalno i sigurno je da ćete tu sliku pamtiti.

Kometa

2018-mag

Kometa 21P/Giacobini–Zinner je periodična kometa sa periodom od 6,6 godina. Trenutno je magnitude oko 7,2 i dostići će 7. Neće biti vidljiva golim okom, ali hoće pomoću dvogleda. Najsjajnija će biti 10 i 11. septembra, a nalaziće se u sazvežđu Kočijaš.

Više detalje o kometi možete pročitati >>>> OVDE.

Ukoliko želite da se upoznate bliže sa položajem sazvežđa na nebu i objekata u njima kliknite na sliku ispod:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023
Upoznajmo noćno nebo

NASA preporuke:

2 thoughts on “Preporuke za posmatranje objekata na septembarskom noćnom nebu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s