S obzirom da će, prema prognozama, sledeće nedelje biti nestabilno vreme odlučili smo

post-7793-0-60153500-1417536192

SW 250/1200 dobson

(brat i ja) da večeras potražimo kometu 21P/Giacobini–Zinner. Međutim, nismo mogli da čekamo da kometa na nebu bude visoko iznad horizonta pa smo je potražili kada je bila nisko, blizu seveoristočnog horizonta. Razlog za žurbu je bio Mesec koga smo očekivali da se pojavi svakog trenutka jer smo kasno stigli na planinu.

Sat vremena pre izlaska Meseca nebo je bilo skoro pa idealno za posmatranje. Mlečni put je bio toliko jasan da je delovalo kao da posmatramo neku astrofotografiju, ali sa svakim narednim minutom nebo je bilo sve sjajnije.

Golim okom je lako bilo videti galaksiju Andromeda i Double cluster, dok je teleskopom bilo baš sjajno. Iskoristili smo vreme da vidimo M51 (dve galaksije jedna iza druge), M13 (zbijeno jato zvezda u Herkulesu) u kome smo mogli videti i pojedinačne zvezde. Bilo je uživanje posmatrati M57 – Ring nebulu u sazvežđu Lira.

Posmatrali smo još par objekata, a onda je došlo vreme da vidimo i kometu koja je sada oko 7,2. magnitude…ili nešto malo sjajnija. Uglavnom, nije moguće videti je golim okom.

Kometa 21P/Giacobini–Zinner je periodična kometa sa periodom od 6,6 godina. Ova kometa je ujedno i matična kometa meteorske kiše Drakonida čiji je maksimum između 7 i 9. oktobra.

21p

Položaj komete u trenutku posmatranja – foto: Stellarium

Večeras se kometa 21P/Giacobini–Zinner nalazila iznad zvezde Capella u sazvežđu Kočijaš i nije bilo teško pronaći je. Kometa je bila bleda, ali jasno vidljiva na uvećanju od 48x u okularu od 25mm, dok je na uvećanju od 120x bila veća, ali “zahvaljujući” okularu od 10mm koji je stigao uz teleskop kontrast je bio jako loš. Zaključak je da se mora nabaviti još opreme, odnosno kvalitetnijih okulara. 🙂

Blago izduženje komete, odnosno rep je bio jedva vidljiv. Toliko jedva da smo se pitali da li je to uopšte rep. Ipak, iako Mesec još uvek nije bio iznad horizonta uticao je na uslove posmatranja.

629_CometGiacobini-Zinner_732