Sistem Zemlja-Mesec sa udaljenosti od 114 miliona km

Na slici koju je NASA-ina letelica OSIRIS-REx  (Origins, Spectral Interpretation, Resource orIdentification, Security, Regolith Explore) napravila sa udalljenosti od 114 miliona km nalazi se sistem Zemlje i Meseca. Dve male sjajne tačke dole levo su Zemlja i još manji Mesec. Uvek je čudno videti na ovakvim slikama koliko je ustvari naš svet mali ma koliko nam se činio velikim i neuništivim, gledajući iz ugla malog čoveka koji je u opasnosti od poplava, požara ili recimo atmosferskog pražnjenja.

Ne treba ni da se pominje osetljivost na potencijalnu opasnost koja dolazi iz svemira.

zemljamesec
Zemlja i Mesec (dole levo) snimljeni sa letelice OSIRIS-REx i asteroid Bennu (desno) – foto: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin Space

Desno na slici se nalazi asterodi Bennu koji pripada grupi od 7000 poznatih asteroida koji mogu biti potencijalno opasni po Zemlju i zemljane. On je i cilj istraživanja letelice OSIRIS-REx. Nakon istraživanja asteroida i prikupljanja uzoraka letelica bi trebalo da se na Zemlju vrati 2023. godine. Ova stena prečnika oko 500 metara svake šeste godine prilazi Zemlji na rastojanju od oko 300 000 km, a ako uporedimo sa prosečnom udaljenošću Meseca od 384 000 km shvatimo da to i nije tako daleko od nas.

zemlja mesec
Zemlja i Mesec snimljeni sa letelice OSIRIS-REx – foto: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin Space

Slika je napravljena 19. decembra 2018. godine i tada je letelica bila udaljena od asterioida Bennu svega 43 km.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s