Konjukcija Marsa i Merkura 18. juna

Ako se sećate, pre nekih jedanaest meseci Mars je bio jedna od glavnih meta astronoma

64770118_640135336452734_6301049556779925504_n
Mars i Merkur 16. juna – aplikacija SkySafari

amatera u želji da vide što više detalja na njegovoj površini. Razlog za to je bila opozicija Marsa, odnosno vreme kada je bio najbliži Zemlji, a Zemlja između crvene planete i Sunca.

Dostigao je magnitudu od oko -2,7 i tih dana bio sjajniji od Jupitera. Međutim, kako je vreme prolazilo Mars se udaljavao od Zemlje i sada je vidljiv vrlo kratko nakon zalaska Sunca sa magnitudom od svega 1,8.

Ipak, sutra će ponovo biti u centru pažnje jer će imati “bliski” susret sa planetom Merkur u sazvežđu Blizanci. Tačnije, ove dve planete će prividno biti najbliže jedna drugoj na nebu u 2019. godini. Iznad njih ćete moći videti najsjajnije zvezde ovog sazvežđa – Poluks i Kastor.

Prividna udaljenost ove dve planete će iznositi 0,2 stepena tako da mogu stati u vidno polje dvogleda. To su posebne prilike kada jednim pogledom kroz optički instrument možete posmatrati dve planete.

Tokom ovog susreta Merkur će biti znatno sjajniji od Marsa, a ukoliko na zapadu budete imali loše atmosferske uslove  bez oblaka možda će vam biti potreban dvogled da biste videli Mars. Najbolje vreme za posmatranje je oko 20:45, odnosno nakon zalaska Sunca kada će ove dve planete biti svega 11-12 stepeni iznad horizonta, ali će Sunčev sjaj biti dovoljno umanjen da se mogu videti.

Potrebno je i zamisliti njihov susret u prostoru, jer iako prividno deluje da su na nebu blizu jadna drugoj orbite ovih planeta su sa suprotne strane Zemlje. Merkur je prva, a Mars četvrta planeta od Sunca. Dakle, Mars će uskoro biti sa suprotne strane Sunca od Zemlje.

Merkur će uskoro biti u istočnoj elongaciji od 25,2 stepena. To će se desiti 23. juna. Inače se Merkurova elongacija kreće od 17°30′ do 27°45′. Ovaj raspon elongacije dugujemo Merkurovoj veoma izduženoj orbiti.

Uskoro više o Merkurovoj istočnoj elongaciji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s