Merkur u istočnoj elongaciji – prilika za posmatranje

Merkur je najskrivenija planeta u našem Sunčevom sistemu. Skriva ga Sunčeva svetlost jer je najbliža planeta našoj zvezdi. Međutim, na svojoj izrazito eliptičnoj putanji oko Sunca njihova međusobna udaljenost se menja pa određen broj dana u godini ga možemo posmatrati pre izlaska ili nakon zalaska Sunca kratko vreme…oko pola sata.

stellarium-009.png
Merkur u istočnoj elongaciji 23. juna – foto: Stellarum

Najpovoljnije vreme za posmatranje Merkura je kada je on u maksimalnoj istočnoj ili zapadnoj elongaciji. Kada je Merkur u istočnoj elongaciji kao što će biti slučaj 23. juna moći ćemo da ga posmatramo nakon zalaska Sunca, a kada je u zapadnoj elongaciji Merkur je u povoljnom polažaju za posmatranje u jutarnjim satima pre izlaska Sunca.

Elongacija je ugao između Sunca i planete ili nekog drugog nebeskog tela gledano sa Zemlje.

Merkur se upravo sada polako približava spoljnoj ivici svoje orbite i 23. juna će biti u2019-02-10_172128 istočnoj elongaciji od 25°2′, a inače se Merkurova elongacija kreće od 17°30′ do 27°45′. Ovaj raspon elongacije dugujemo Merkurovoj veoma izduženoj orbiti. Elongacije Merkura se smenjuju naizmenično na svaka dva meseca otprilike. Sutrašnja elongacija je istočna, a sledeća zapadna desiće se 9. avgusta.

112018585712920642353
Ugao elongacije

Tog dana Merkur izlazi u 06:48 a zalazi u 21:51, dok Sunce izlazi u 04:49 a zalazi u 20:18. Naravno, Merkur neće biti vidljiv istog trenutka nakon zalaska Sunca već ćemo morati da sačekamo otprilike 15-20 minuta. U trenutku kada sjaj Sunca oslabi toliko da posmatranje Merkura može da počne on če se nalaziti na visini od oko 10 stepeni.

Ispod je grafik altitude (visine) Merkura na zalasku Sunca u junu i na početku jula:

2019-06-22_110906
Altituda Merkura – foto: in-the-sky.org

Magnituda Merkura će iznositi -0,42 i nalaziće se u sazvežđu Blizanci. Pored Merkura u istom sazvežđu  nalaziće se i planeta Mars sa magnitudom od 1,8. Dakle, ne tako sjajana i upadljiva kao prošle godine kada je dostigla magnitudu od -2,7.

Pre nekoliko dana ove dve planete su imale nabliži “suset” u ovoj godini. Više o tome možete pročitati >>>> OVDE!

I elongacija Venere je ograničena na 45° do 47° jer je i ona unutrašnja planeta. Ostale spoljašnje planete mogu imati bilo koju elongaciju. Elongacija od 0° naziva se konjukcija, od 180° je opozicija, a od 90° kvadratura.

elongacija1

Uvek je dobro isporistiti priliku za fotografisanje i posmatranje planete Merkur jer nismo često u mogućnosti da je posmatramo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s