Zbog obaveza neko vreme nisam bio u mogućnosti da koristim teleskop, pa sam sinoć rešio da ga rasklopim ne terasi (pošto sam bio lenj da se odvezem negde) i sačekam da se Jupiter podigne malo iznad istočnog horizonta. Gradskog svetla je bilo, naravno, ali to u slučaju posmatranja planeta znatno manje ometa posmatranje.

U pitanju je teleskop SW BD 150/750 na EQ3 montaži.

Dok sam čekao da Jupiter zauzme koliko toliko povoljan položaj na nebu uperio sam teleskop, negde oko pola 12, prema galaksiji Andromeda. Međutim, pošto je u pitanju taman objekat svetlosno zagađenje je došlo do izražaja. Videlo se jezgro galaksije i samo malo magličastog oblačića oko jezgra. Zbog svoje magnitude od 3.50 lako je uočljiva već u tražiocu, a u većem mraku može se videti i golim okom. Na uvećanju od 30X je izgledala u redu, ali već na 75X je svetlo grada brisalo i ono malo vidljivih detalja, iako je slika u okularu bila krupnija. Sasvim dovoljno dok se čeka Jupiter.

Posle Andromede u okularu sam posmatrao mesijeov objekat M34, zbijeno jato zvezda. Nalazi se između sazvežđa Andromeda i Perseja. Nakon toga pogledao sam M15, takođe zbijeno zvezdano jato. Nalazi se odmah iznad zvezde Enif u Pegazu. Ovih dana je na nebu vidljiva kometa C/2009 P1 ( Garradd ) i sinoć se nalazila baš blizu ovog zvezdanog jata, ali je tada već izlazila iz mog ograničenog vidokruga tako da nisam uspeo da je nađem. Tu je bilo i nezaobilazan Double Clouster, dva jata zvezda koja se istovremeno vide u okularu, jedao pored drugog.

Pre posmatranje Jupitera bacio sam pogled na rastureno zvazdano jato NGC 752 koje ima oko 70 zvezda, ali sam ja uspeo da vidim oko 20-25.

I na kraju Jupiter, nešto posle ponoći. Nalazio se u sazvežđu Ovan i već je bio na nekih 20 stepeni izned horizonta. Atmosfera je u pravcu ove planete bila veoma nemirna. Slika u okularu je treperila i ivice Jupitera nisu bile pravilne već su vibrirale. Međutim, čak i takvim uslovima videli su se pojasevi na Jupiteru, kao i njegova 4 satelita. Kao i obično, Io je bio naravno najbliži, zatim Evropa, Ganimed i najudaljeniji Kalisto. Na uvećanju od 150x izgledao kao na ovoj slici ispod, jedino su sateliti bili manje svetli. Malo sam se zadržao na posmatranju Jupitera i njegovih satelita. Bio sam zadovoljan onim što sam video, s obzirom na uslove, pošto sam ove godine prvi put posmatrao ovu planetu.