Posmatranje Jupitera

Zbog obaveza neko vreme nisam bio u mogućnosti da koristim teleskop, pa sam sinoć rešio da ga rasklopim ne terasi (pošto sam bio lenj da se odvezem negde) i sačekam da se Jupiter podigne malo iznad istočnog horizonta. Gradskog svetla je bilo, naravno, ali to u slučaju posmatranja planeta znatno manje ometa posmatranje.

U pitanju je teleskop SW BD 150/750 na EQ3 montaži.

Dok sam čekao da Jupiter zauzme koliko toliko povoljan položaj na nebu uperio sam teleskop, negde oko pola 12, prema galaksiji Andromeda. Međutim, pošto je u pitanju taman objekat svetlosno zagađenje je došlo do izražaja. Videlo se jezgro galaksije i samo malo magličastog oblačića oko jezgra. Zbog svoje magnitude od 3.50 lako je uočljiva već u tražiocu, a u većem mraku može se videti i golim okom. Na uvećanju od 30X je izgledala u redu, ali već na 75X je svetlo grada brisalo i ono malo vidljivih detalja, iako je slika u okularu bila krupnija. Sasvim dovoljno dok se čeka Jupiter.

Posle Andromede u okularu sam posmatrao mesijeov objekat M34, zbijeno jato zvezda. Nalazi se između sazvežđa Andromeda i Perseja. Nakon toga pogledao sam M15, takođe zbijeno zvezdano jato. Nalazi se odmah iznad zvezde Enif u Pegazu. Ovih dana je na nebu vidljiva kometa C/2009 P1 ( Garradd ) i sinoć se nalazila baš blizu ovog zvezdanog jata, ali je tada već izlazila iz mog ograničenog vidokruga tako da nisam uspeo da je nađem. Tu je bilo i nezaobilazan Double Clouster, dva jata zvezda koja se istovremeno vide u okularu, jedao pored drugog.

Pre posmatranje Jupitera bacio sam pogled na rastureno zvazdano jato NGC 752 koje ima oko 70 zvezda, ali sam ja uspeo da vidim oko 20-25.

I na kraju Jupiter, nešto posle ponoći. Nalazio se u sazvežđu Ovan i već je bio na nekih 20 stepeni izned horizonta. Atmosfera je u pravcu ove planete bila veoma nemirna. Slika u okularu je treperila i ivice Jupitera nisu bile pravilne već su vibrirale. Međutim, čak i takvim uslovima videli su se pojasevi na Jupiteru, kao i njegova 4 satelita. Kao i obično, Io je bio naravno najbliži, zatim Evropa, Ganimed i najudaljeniji Kalisto. Na uvećanju od 150x izgledao kao na ovoj slici ispod, jedino su sateliti bili manje svetli. Malo sam se zadržao na posmatranju Jupitera i njegovih satelita. Bio sam zadovoljan onim što sam video, s obzirom na uslove, pošto sam ove godine prvi put posmatrao ovu planetu.

15 thoughts on “Posmatranje Jupitera

 1. Momcilo93

  imam i pitanje,znam kako izgledaju plejade,sinoc su bile iznad mjeseca i jupitera,i stavim 32 plossl sam,plossl sa barlow i nista,widim samo zwijeze,nema one boje okolo kao na astrofoto,jel to do mene ili na astrofoto swe dobije neku boju i ispada drugacije?

  1. Nisam baš često na netu. Nemam vremena.

   Boje okolo ili magline oko Plejada nećeš moći vizuelno da vidiš. To se jedino vidi na astrofotografijama kod dugih ekspozicija i iskusnih obrada slika.

   Barlow umanjuje količinu upadne svetlosti i zato njime ne možeš da posmatraš DSO.

 2. Momcilo93

  e smijesno je da na uvecanju 78x odnosno 2.5 barlow plus okular 32 vidim pruge drap boje na bijeloj podlozi,razaznajem pojaseve i to solidno a sa barlow 2.5 + 10mm nesretni jedva razaznajem,a montaza je eq5.mislio sam da kupim okular plossl 6mm za planete i 25 za dso,i ukoliko sa 6ticom zelim ostar jupiter da li da ga nabijam u barlow 2,5 ili bez njega.unaprijed hvala

  1. Barlow i jeste da se umanji svetlosna moć teleskopa i dobije na uvećanju. Teleskop kao tvoj ima veliku svetlosnu moć i on nije preporučljiv za planete, ali tu je barlow da to sredi koliko-toliko!

   Plossl 6mm je ok. Mada, što je uvećanje veće gubi se na oštrini, a i na EQ5 taj telekop zna da se ljulja, baš kao i njutn 150/750 na EQ3.
   U suštini, što više okulara imaš to bolje, ali sve zavisi od finansija, naravno.

   Ako nisi do sada pročitao, preporučujem ti ovaj tekst:

   https://svemir.wordpress.com/teleskopi/

 3. I sa tim što imaš možeš dobro da vidiš planete.
  Recimo, za planete kupi okular od 10 mm (može gold line ili neki bolji planetarni) i taj barlow što imaš i biće odličan pogled. To je dobar tubus.

  Ne znam samo koju montažu imaš, a ona je često najbitnija?

  Čudno je da na tom uvećanju nisi video pruge na Jupiteru. Verovatno zbog okulara, ali proveri kako fokusiraš.

 4. Momcilo93

  imam i neke nekvalitetne 25 i 10 mm barium cini mi se,prodavac je rekao da su shit.gledao sam jupiter sa 250x uvecanjem tj barlow 2.5 + 10 mm barium i nisam vidio nikakve detalje samo veliku bjelo narandzastu loptu i 4 male.pomoziteeee

 5. Momcilo93

  E nov sam u svemu ovome a kupio sam 200/1000 newt sw,imam plesl okular 32 i barlow 2.5 apo,i sad mi objasnite sta da kupim da bih vidio odlican jupiter i saturn,i sve m-ove,ne zelim da slikam nego da uzivam u pogledu,napisite mi kakva kombinacija ce pokazati najvise detalja itd.unaprijed zahvalan,momo

 6. Gagi

  Naravno da ti je lik Jupitera bio nemiran kada celu noć bila žurka u zgradi 😀
  Treba iskoristiti svaku slobodnu i lepu noć. Leto je pri kraju, a posle nemiran lik od drhtanja.

  1. Ha ha.
   Ma iskoristio sam poslednju priliku da posmatram sa te terase, jer prave novi kružni tok koji su osvetlili uličnim svetiljkama koje su se koristile pre 100 godina. Drugim rečima, pomoću njihovog svetla boji se noćno nebo u belo! 😉

   Pretpostavljam da nikad nisu ni čuli za LP i kako se to po svetu reguliše, ali…

   Zbog radova su trenutno sva svetla oko zgrade pogašena pa je bilo šteta da se propusti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s