Prva meteorska kiša u 2020. godini

Kvadrantidi - izvor: spacedex.com (klikni na sliku)
Kvadrantidi – izvor: spacedex.com (klikni na sliku)

Prvi ovogodišnji meteorski roj su Kvadrantidi. Matično sazvežđe ovog roja je nekada bilo sazvežđe Quadrans Muralis, koje je sada deo sazvežđa Volar, a gde je i radijant (prividno mesto gde se meteori  pojavljuju na nebu) Kvadrantida.

Kvadrantidi su aktivni od 28. decembra do 12. januara, a maksimum je u noći između 3 – 4. januara. Spadaju u najbrojnije meteorske rojeve posle Geminida i Perseida.

Kvadrantidi su ostaci komete 2003 EH1 (još o kometi – link).

Najbolje vreme za posmatranje je od 21h do 4:30h (3 – 4. januar), dok je očekivani Zenitski Prosek po Času (ZPČ) od 40 do 70 meteora za Srbiju. Ipak, dešava se da taj broj premaši 90 meteora po času.

Najveća verovatnoća pojave Kvadrantida je, za razliku od drugih rojeva, nisko na horizontu, baš kao što je prikazano na slici.

Ova meteorska kiša zna da bude propraćena vaoma sjajnim meteorima, tzv. bolidima sa magnitudama od preko -4.

Ukoliko želite da posmatrate ovaj meteorski roj po ovom hladnom vremenu, poželjno je pobeći od gradskog svetla, odnosno da se posmatra sa što tamnije lokacije. Ukratko, važi pravilo: Manje svetlosnog zagađenja, više viđenih meteora.

Mesečina ove godine neće praviti problema ali oblaci možda hoće.

Kako pronaći radijant Kvadrantida?

Većina nas na nebu lako može naći sazvežđe Veliki Medved i njegov prepoznatljivi deo Velika Kola (najpoznatiji asterizam). Jednostavno posmatrajte nebo malo dalje od vrha Velikih kola u blizini zvezde Alkaid.

Ukoliko se ne snalazite na noćnom nebu, ovaj tekst vam može pomoći da se upoznate za položajem sazvežđa, zvezda i planeta – klikni >>>>ovde ili na sliku ispod.

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s