Eksplodirao bolid iznad Hrvatske

Iznad severne Hrvatske je 28. februara eksplodirao bolid na visini od oko 30 km. Eksplozija se dogodila oko 10:30, a od detonacije su se tresli i prozori. Sjaj je bio toliki da se i po sunčanom danu sve jasno videlo.

 

Opis ispod je dat na FB stranici Hrvatskog astronomskog saveza:

Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30 – 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata video snimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, gradić Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba: https://youtu.be/ezJOriwsxV4.

Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao “potencijalni meteoriti” nemaju nikakve vrijednosti.Radi određivanja putanje, originalne fotografije i video snimke šaljite na astronomskisavez@gmail.com, provjerite snimke sigurnosnih kamera, ako ste u mogućnosti s iste lokacije danas po noći napravite fotografiju tako da se vidi nekoliko zvijezda i ponovno pošaljite.

Linkovi sa snimkama bolida:

Zagreb – https://web.facebook.com/Car.Tomislav/posts/10220161777807666

Fano (Italija) – https://youtu.be/ezJOriwsxV4

Izvor: Hrvatski astronomski savez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s