“Pink” Mesec u noći 7/8. aprila najbliži Zemlji ove godine

Mesec tokom kretanja po svojoj orbiti oko Zemlje menja svoju udaljenost od nje pa tako u toku svake orbite prolazi kroz tačku perigeja (kada je najbliži Zemlji) i tačku apogeja (kada je najudaljeniji od Zemlje). Udaljenost Meseca u ove dve tačke na orbiti je različita za svaku orbitu.

Često se može pročitati kako nas na nebu očekuje tzv. supermesec, ali to je ipak prenaglašeno i nekako nepotrebno. Prividni prečnik Meseca tada bude veći za oko 7% i sam Mesec sjajniji za oko 15%, ali to je za naše oko neprimetno. Može se recimo uporediti na astrofotografijama i to već može biti zanimljivo ako fotografišete dva puna Meseca pod istim uslovima i sa istim parametrima na fotoaparatu.

U noći između 7 i 8. aprila Mesec će u ovoj godini biti najbliži Zemlji, a ta udaljenost će iznositi 356 906 km prema podacima sa sajta timeanddate.com.

mesec udaljenost
Mesec u perigeju u 2019. god. – izvor: http://www.timeanddate.com/astronomy/moon/distance.html

Aprilski pun Mesec je poznat još i kao “Pink” Mesec. Ipak, ova boja nema nikakve veze sa stvarnom bojom Meseca već sa cvetanjem ružičastih cvetova u rano proleće (Phlox subulata ili Сreeping phlox).

Tokom ovogodišnjeg najbližeg prilaska Mesec će se nalaziti u sazvežđu Devica u blizini sjajne zvezde Spike, alfe Device. Najsjajnija zvezda koju budete videli pored Meseca je Spika.

Mesec će 7. aprila izaći u 17:01, provešće na nebu celu noć i zaći će 8. aprila u 6:02. Ovo nebesko telo je najbolje fotografisati i posmatrati dok je nisko prema horizontu jer prividno deluje da je većeg prečnika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s