Požari blizu nuklearne elektrane Černobilj šire malu radijaciju

Požari u okolini nekadašnje nuklearne elektrane Černobilj nisu retkost i svake godine se javljaju. Međutim, požari koji koji su prema izvorima Ukrajinske policije izbili 4. aprila su najveći od 1986. godine, kada se desila nuklearna katastrofa u ovoj nuklearnoj elektrani.

I kada su ukrajinske vlasti 14. aprila saopštile da je vatra ugašena, NASA je 17. aprila objavila da su njeni sateliti ipak detektovali nove divlje požare u okolini Černobilja. Ovi novi požari su verovatno posledica širenja vatre usled vetrova koji duvaju na tom područiju.

26. april 1986, Černobilj – da se ne zaboravi

Na slikama se vide veliki oblaci dima koji se šire i putuju više od 757 km. Površina zahvaćena ovim požarima se procenjuje na oko 50 000 hektara. Veliki problem predstavlja to što je ova površina kontaminirana i što se da kontaminacija širi zajedno sa vetrovima i dimom.

Količina radijacije koja se trenutno širi je mala čak i za stanovnike Kijeva, ali im je ipak savetovano da ne napuštaju svoje domove.

Uprkos uveravanjima ukrajinske vlade da je količina radijacije u nivou normalne, izvještaji govore o detekciji povećanja radijacije na ovom području. Izvještaj Francuskog instituta za zaštitu i nuklearnu sigurnost (IRSN) od srijede, 15. aprila pokazuje da su uzorci iz zraka u Kijevu imali povišenu razinu radioaktivnog cezija-137, koja je dosegla vrhunac oko 10. – 11.aprila.

Cezijum-137 jedan je od produkata raspada uranijum-235 u nuklearnim centralama ili nastaje kao rezultat djelovanja nuklearnog oružja. Spada u najproblematičnije produkte fisije jer se lako kreće i širi u prirodi i topiv je u vodi.

Ipak, u zaključku Izvještaja se naglašava da, čak i ako postoji vrlo značajna aktivnost u zoni isključenja povezana s naslagama otpada, čini se da požari nisu pokrenuli ovu radioaktivnu masu.

Prema modelu u Izvještaju, vjetrovi su donijeli radioaktivni materijal čak do Francuske, a Njemačka, Italija, Rumunija, Bugarska i naš region su također mogli imati kontaminiran zrak, ali se ne radi o velikom nivou kontaminacije. Prema modelu, kontaminacija je bila nad područjem Srbije, Kosova, BiH, Hrvatske već 6. aprila, zahvativši Sloveniju oko 7. aprila. U narednim sedmicama IRSN će ispitivati širinu djelovanja ovog vala kontaminacije.

Više o ovome na: www.ba.voanews.com

Širenje radijacije:

__________________________________________

fotografija na vrhu: NASA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s