O Ajnštajnovom “padanju” iz matematike

Albert Ajnštajn je sudeći po informacijama na nekim adresama na internetu i “svemoćnim” youtube detaljima plagirao svoju specijalnu, pa i opštu teoriju relativnosti ili ukratko ukrao je ženino otkriće. To je naravno subjektivan zaključak onih koji nikada nisu razumeli ono na čemu je Ajnštajn radio i koji nikada nisu pročitali makar jednu od mnogobrojnih dostupnih biografija koje se mogu naći u knjižarama.

Više o Ajnštajnu:

Život Alberta Ajnštajna

Na osnovu ovoga i danas vlada verovanje da je bilo moguće da Ajnštajn padne iz matematike. Ipak, iz ovog predmeta je bio nekoliko godina ispred svojih vršnjaka.

Sledeći kratak deo je izvučen iz jedne od najdetaljnijih Ajnštajnovih biografija koju je napisao Volter Ajzakson.

Iz knjige “AJNŠTAJN – njegov život i univerzum”:

Rašireno je uverenje da je Ajnštajn kao učenik pao iz matematike, i tu tvrdnju iznose, često uz frazu “kao što svi znaju”, brojne knjige i hiljade internet stranica namenjenih ohrabrivanju loših učenika. To je dospelo čak i u čuvenu novinarsku rubriku “Riplijevo verovali ili ne!”.

Nažalost, Ajnštajnovo detinjstvo nudi istoriji mnoge pikantne ironije, ali ovo nije jedna od njih. Godine 1935. jedan rabin na Prinstonu pokazao mu je isečke sa Riplijevom rubrikom i naslovom “Najveći živi matematičar pao iz matematike”. Ajnštajn se nasmejao. “nikada nisam pao iz matematike”, odgovorio je on, tačno. “Pre svoje petnaeste godine ovladao sam integralnim i diferencijalnim računom.”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s