Ajnštajnova poslednja jednačina

Najpoznatiji po svojoj Opštoj teoriji relativnosti koja je promenila fiziku i naš pogled na svet, Albert Ajnštajn je želeo da dođe do sveobuhvatne teorije koja će pomiriti mikro i makro svet, odnosno teoriju relativnosti i kvantnu fiziku.

Međutim, kako su se naučna otkrića nizala u trećoj, četvrtoj i petoj deceniji 20. veka sve je bilo manje šanse da Ajnštajn dođe do željenog rezultata, jer je svako novo otkriće komplikovalo proračune i udaljavalo ga od konačnog cilja.

Ipak, on nije odustajao od konačne teorije, a tako je bilo do svega nekoliko sati pre njegove smrti. Umro je 18. aprila 1955. godine u svojoj 76. godini.

S obrzirom da je na svojim jednačinama radio do svega nekoliko sati pre smrti na njegovom bolničkom krevetu je ostalo 12 stranica tih jednačina.

Slika ispod je poslednji red iz tih 12 stranica, odnosno poslednje što je Ajnštajn uradio na svojoj nedovršenoj konačnoj teoriji:

Nakon njegove smrti pa do danas mnogi naučnici su pokušali da dođu do neke takve teorije, ali niko još nije uspeo da je reši.

Na adresi ispod možete pogledati te poslednje stranice njegovog rada:

Poslednjih 12 stranica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s