Gde na nebu pronaći sjajnu kometu C/2020 F3 (NEOWISE)?

I dok smo u poslednje vreme očekivali da neka od najavljivanih kometa zasija na našem nebu Sunce ih je raskomadalo i od njih je ostao samo prah. Međutim, trenutno je na nebu jedna kometa koja nije najavljivana kao spektakularna, mada to i nije, ali je je ipak sjajnija od mnogih koje smo poslednjih godina mogli da vidimo. Otkrivena je 27. marta 2020. godine pomoću teleskopa NEOWISE, a najbliža Zemlji će biti 23. jula.
Nezahvalno je da prognoziramo magnitudu ali možemo reći da je vidljivost na granici mogućeg za ljudsko oko kada je u pitanju kometa. Ono što je preporuka je da se pokuša dvogledom ili tražiocem i tu nema greške.

Već je i previše slika ove komete napravljeno u poslednjih nekoliko dana, ali s obzirom da mi je fotoaparat u kvaru nisam učestvovao u tom fotografisanju.

Gde pronaći kometu?

Kometa NEOWISE se trenutno nalazi u sazvežđu Aurigia (Kočijaš) ispod najsjajnije zvezde Capele u pomenutom sazvežđu. Najpogodnije vreme za posmatranje je 45-60 minuta pre izlaska Sunca (oko 4h), a pogled usmeriti na severoistočno nebo niže prema horizontu. Na slici je prikazan položaj komete za 08.07. u preseku crvenih crtica.

Kometa C/2020 F3 (NEOWISE) – foto Stellarium

S obzirom da sjajna Venera dominira jutarnjim nebom nije moguće ne videti je. Tako uz njenu pomoć i pomoć sjajne zvezde Capele možete locirati kometu. Ukoliko je ne vidite golim okom usmerite fotoaparat prema tom delu neba i podesite par sekundi ekspoziciju i ISO na 100 jer će već Sunčevi zraci biti tu. Najbolje je koristiti objektive od 50 mm pa naviše kao npr. 200 ili 250 mm. Na osnovu slika koje sam video na netu može se snimiti i sa objektivima sa manjom milimetražom. Vredi pokušati i telefonom.

Sigurno je da može uslikati svakim fotoaparatom i to ne mora biti DSLR. Danas i telefone prave sa fenomenalnim kamerama tako da nisu uvek neophodni samo fotoaparati…kako je to nekada bio slučaj.
Pažljivo pregledajte fotografije i mora biti na njima.

______________________________________________

Izdvojena slika na vrhu:
autor:  Marsha Kirschbaum (San Leandro, California)ž

Vreme: 5. jul 2020, pre izlaska Sunca

One thought on “Gde na nebu pronaći sjajnu kometu C/2020 F3 (NEOWISE)?

  1. Pingback: Kometa Neowise vidljiva i na kruševačkom nebu – GRAD Kruševac

Leave a comment