Knjiga za decu “Svemir za 30 sekundi”

Pre nekoliko meseci kupio sam knjugu “Svemir za 30 sekundi” za decu stariju od osam godina. S obzirom da veliki broj poruka dobijam od roditelja dece uzrasta 9 i 10 godina za pomoć oko izbora teleskopa, želeo sam da ukratko napišem nešto o ovoj knjizi i preporučim je.

Knjigu je napisao Klajv Giford (nikada ranije nisam čuo za njega), pisac za decu, uz konsultacije sa astrofizičarom dr Majkom Goldsmitorm.

Knjiga je simbolično podeljena na šest velikih celina u kojima je obrađeno “30 superzvezdanih tema za kosmičke mališane obrazloženih za pola minuta”. Pa sad, neka bude je detetu od 9 ili 10 godina potrebno 30 sekundi za obradu jedne teme, ali u svakom slučaju nije daleko od istine.

Svaka tema je podeljena na kratak opis, mali sažetak od jedne rečenice, uokvireni zadatak koji je potrebno rešiti ili razmisliti o njemu i lepo urađenu sliku, odnosno crtež na narednoj strani sa kratkim opisima. Ukupno dve stane po temi.

Pročitao sam knjigu, a ono što je iznenađujuće jeste da je i sin pročitao :). Postavljao mi je mnogo zanimljivih pitanja pa iz toga mogu da zaključim da knjiga može da zagolica maštu dece preporučenog uzrasta. Opisi su potpuno jasni, dok su crteži vezani za odgovarajuću temu prikladni i deci razumljivi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s