Unutrašnjost Marsa – nova saznanja

Za ispitivanje unutrašnjosti Marsa NASA je na crvenu planetu poslala lender Insight koji je 26. novembra . godine dodirnuo njenu površinu i poslao prvu fotografiju.

Za sletanje je odabran deo Elysium Planitia koji odgovara potrebnim uslovima i nalazi se na Marsovom ekvatoru. Mesto određeno za sletanje je dimenzija 27×130 km.

Samo pet meseci nakon sletanja sa Marsa na je lender poslao prvi audio snimak prvog snimljenog potresa sa neke druge planete, a kako je to izgledalo poslušajte. Čućete vetar na marsu, marsotres i rad robotske ruke:

Nakon toga detektovano je preko 700 marsotresa što je omogućilo naučnicima jasniju sliku Marsove unutrašnjosti. Ta slika pokazuje da Mars ima jezgro od tečnog metala, mantl sa stenovitim slojem iznad tečnijeg dela i koru manje debljine od Zemljine, srazmerno prečniku.

Ispitivanje unutrašnjosti Marsa ukazuje na prečnik jezgra od 1560 – 3396 km, mantl 30 – 1560 km i kora debljine do 37 km. Kako to slikovito izgleda pogledajte na posteru:

POSTER

Kada seizmički talasi putuju od izvora do površine skreću i odbijaju se na način koji otkrivaju njihovu unutrašnju struktutru. Koga zanima više o ovome preporučujem knjigu “Osnovi Geologije”, dr Predrag Nikolić, Beograd, 1997.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s