Kometa Leonard sve bliža. Da li će biti vidljiva golim okom?

Kao što je već najavljeno početkom godine na ovom blogu kometa Leonard se sada približava Suncu i postaje sve svetlija.

Kometu je otkrio astronom Greg Leonard koja i nosi ime po njemu – C/2021 A1 (Leonard). Za otkriće je iskoristio opservatoriju Mount Lemmon u Arizona. Slika na kojoj je kometa otkrivena 3. januara 2021. godine.

Kometa će biti najbliža Zemlji 12. decembra 2021. godine i proći će na bezbednoj udaljenosti od 34 907 464 km. Takođe, prognoze pokazuju da će proći relativno blizu Venere 18. decembra 2021. godine na udaljenosti 2 632 000 km.

Očikivano kretanje magnitude – izvor: cobs.si

Očekuje se da će kometa dostići 4. magnitudu što je dovoljno da se primeti golim okom, ali poznato je da su komete veoma nezahvalne za prognozu sjaja pa nam samo ostaje nada da će njen sjaj dostići zadovoljavajuću magnitudu. Ono što bi trebalo biti sigurnije jeste da će se videti dvogledom ili manjim teleskopom.

Ova kometa je specifična po svojoj brzini kretanja koja dostiže 70 km/s, što je 6 km/s brže on nama dobro poznate komete NEOWISE koja je leta 2020. godine bila vidljiva golim okom i postala jedan od najslikanijih nebeskih objekata u poslednjih nekoliko godina, ako ne računamo Mesec.

Snimak komete NEOWISE sa terase

Kometa Leonard ima hiperboličnu putanju, što znači da će proći oko Sunca samo jednom, a zatim se udaljiti i više se neće vraćati. Ovo bi značilo da imate samo jednu priliku da je vidite.

Trenutno je kometa 8. magnitude i sjaj joj raste, a rep je dužine prečnika punog Meseca na nebeskoj sferi i sastoji se od dva repa: jedan rep sastavljen od prašine, drugi od gasa. Pravac repova se podudara, a razlikovaće se jedino između 10 i 13. decembra, ali neće preći ugao od 30 stepeni.

Kretanje komete među sazvežđima – izvor: astro.vanbuitenen.nl

Gde je kometa?

Trenutno se nalazi u sazvežđu Lovački psi između sazvežđa Veliki medved i Berenikina kosa. Nakon toga će preći u sazvežđe Volar, zatim u sazvežđe Zmija, Herkules i kada bude najbliža Zemlji u sazvežđu Zmijonoša u blizini zvezdanih jata M10 i M12. U drugoj polovini decembra kometa će se polako premeštati na južno nebo.

Ne očekuje se da kometa Leonard prevaziđe sjaj komete NEOWISE, ali niko nam ne može zabraniti da se nadamo tome.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s