Otkrivena nova zanimljiva kometa!

Otkriće komete nije nikakva novost, jer ih i astronomi amateri i profesionalni astronomi često otkrivaju. Neke od njih opstanu kratko nakon otkrića jer ih gravitacija Sunca rastrgne, druge nas posete samo jednom, treće prolete nezapaženo zbog veoma malog sjaja itd.

Međutim, ono što astronome amatere najviše zanima jesu komete koje su vidljive golim okom, jer ako se vide golim okom kroz dvogled ili teleskop izgledaju još spektakularnije. Jednostavno, uživaju u posmatranju i fotografisanju više detalja. Malo ledeno telo koje se na kratko pokaže zemljanima i nastavi svoj put.

Jedna kometa, nadamo se od onih zanimljivijih, otkrivena je početkom ove godine. Prva ovogodišnja kometa od koje se, barem prema trenutnim prognozama, očekuje da bude zanimljiva.

Kometu je otkrio astronom Greg Leonard koja i nosi ime po njemu – C/2021 A1 (Leonard). Za otkriće je iskoristio opservatoriju Mount Lemmon u Arizona. Slika na kojoj je kometa otkrivena 3. januara 2021. godine pokazuje i rep komete, kako sliku tumače astronomi. S obzirom da se kometa trenutno nalazi negde između Marsa i Jupitera, a kreće se prema Suncu rep komete može postajati samo izduženiji. Očekuje se da će u perihelu (najbliža tačka do Sunca) biti oko 3. januara 2022. godine, odnosno oko godinu dana od otkrića. Sada imamo priliku da godinu dana posmatramo kako njen sjaj raste, a koja je granica tog sjaja videćemo.

Putanja komete kroz Sunčev sistem – foto: NASA/JPL

NASA procenjuje da će kometa biti najbliža Zemlji 12. decemba 2021. godine i da će proći na bezbednoj udaljenosti od 34 907 464 km. Takođe, prognoze pokazuju da će proći relativno blizu Venere 18. decembra 2021. godine na udaljenosti 2 632 000 km.

Ima nagoveštaja da će ova kometa dostići 4. magnitudu što je dovoljno da se primeti golim okom, ali poznato je da su komete veoma nezahvalne za prognozu sjaja pa nam samo ostaje nada da će njen sjaj dostići zadovoljavajuću magnitudu. Ono što bi trebalo biti sigurnije jeste da će se videti dvogledom ili manjim teleskopom.

Zanimljivost vezana za ovu kometu jeste njena velika brzina koja iznosi 70,6 km/s. U početku će biti vidljiva samo za stanovnike severne hemisfere, dok će tek krajem godine postati vidljiva i na južnoj hemisferi. Kako se čini, kometa ima hiperboličnu putanju, odnosno ona je dovodi do Sunca samo jednom nakon čega nastavlja svoj put…ukoliko preživi Sunčevu gravitaciju. U ovakvim trenucima se uvek setim sudbine komete ISON od koje se najviše očekivalo u drugoj deceniji 21. veka.

Pratićemo kako će se komete ponašati ove godine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s