Niz planeta na aprilskom jutarnjem nebu

Sunčev sistem je ogroman, ali ipak možemo golim okom posmatrati čak pet planeta. U idealnim uslovima, kakvih je odavno sve manje, može se golim okom naslutiti i šesta planeta. Bez problema možemo videti Merkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. Pomenuta šesta planeta je Uran.

Narednih dana na jutarnjem nebu četiri planete će činiti niz, a njemu će se u trećoj nedelji aprila pridružiti i Mesec koji će za nekoliko dana proći pored njih.

Ako posmatrate istočno jutarnje nebo videćete, počev od horizonta na desno, Jupiter, Veneru, Mars i Saturn. Venera će da magnitudom -4.20 biti najsjajnija, zatim Jupiter (mag. -2,08), Mars (mag. 1) i Saturn (mag. 0.8).

Jupiter će se nalaziti u sazvežđu Ribe, Venera i Mars u sazvežđu Vodolija, a Saturn u sazvežđu Jarac. Venera se lagano približava Jupiteru i krajem aprila će biti u sazvežđu Ribe gde će se 1. maja desiti konjunkcija Jupitera i Venere, dve najsjajnije planete na nebu.

Prilika za posmatranje detalja u Sunčevom sistemu. Venerine mene, Galilejevi sateliti, Jupiterove pruge, Saturnovi prstenovi, Mesečevi krateri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s