Uskoro Merkur u društvu Plejada

Merkur je najskrivenija planeta Sunčevog sistema koju možemo posmatrati golim okom, jer je jaka Sunčeva svetlost skriva veći deo godine.

Druga polovina aprila ove godine je delić godine kada možemo videtu ovu stenovitu planetu. Od polovine aprila Merukur je vidljiv nisko iznad zapadnog horizonta sa magnitudom oko – 0,9. Kako se bude bližio kraj aprila magnituda će opadati i krajem meseca će izositi oko 0,3.

Ono što će astrofotografima biti posebno zanimljivo je susret Merkura i zvezdanog jata Plejade u sazvežđu Bik. To će se dogoditi krajem meseca aprila. Merkur će biti udaljen od zvezdanog jata svega oko 0,5 stepeni. Ovaj susret je prikazan na slici na vrhu.

S obzirom da je april mesec to bi značilo da će se uskoro sa noćnog (večernjeg) neba “izgubiti” zimska sazvežđa Orion, Veliki i Mali pas, pa i sazvežđe Bik. To bi značilo da je sada odlična prilika za posmatranje ovih sazvežđa i objekata u njima dok ne odu ispod horizonta.

Blizu Plejada je i zvezdano jato Hijade koje se lako uočava u obliku slova V i po položaju sjajne crvenkaste zvezde Aldebaran koja fizički ne pripada tom jatu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s