Još jedan smešan oglas :)

Nakon sličnog smešnog oglasa koji je objavilo ministarstvo zaštite životne sredine, danas sam naišao na još jedan.

U oglasu se traži Inspektor za zaštitu životne sredine, a uslovi konkursa su sledeći:

 • VII/1 stepen stručne spreme, završen tehnološki, prirodno-matematički, rudarsko-geološki, šumarski ili biološki fakultet,
 • položen stručni ispit za rad u organima državne uprave, sa najmanje 3 godine radnog iskustva.
 • Drugi deo je u redu, jer za inspektorske poslove je potrebno iskustvo i naravno stručni ispit. Međutim, fakulteti koji se traže nisu primarni za ovaj posao.

  Diplomirani biolog ili diplomirani tehnolog nisu potpuno adekvatni za poslove zaštite životne sredine. Za rudarski fakultet neću ni da govorim.

  Ali, pošto smo u svemu zaostali (mislim na Srbiju), ti ljudi koji sastavljaju takve oglase nisu ni čuli za diplomirane inženjere zaštite životne sredine kojima je zaštita životne sredine primarno zanimanje. To je zato što je to zvanje kod nas relativno novo i zato što se zaštitom životne sredine u Srbiji niko ne bavi ozbiljno, pa ni ministarstvo. Dovoljno je posetiti njihov forum i videti kako rade.

  U svakom slučaju, pošto će u budućnosti ovo zanimanje biti vrlo traženo, na većini pomenutih fakulteta se otvaraju smerovi za zaštitu životne sredine, ali se ne radi dovoljno već se izučavaju samo pojedini segmenti. Ovo sam prvo proverio, pre nego što sam napisao ovde. A to može svako da uradi.

  I nije uzalud dipl. biolog – dipl. biolog, a dipl. tehnolog – dipl. tehnolog. Tj. nije diplomirani biolog dipl.inž. zaštite životne sredine i obrnuto.

  Ipak poznato je da se konkursi nameštaju za određene osobe, pa ne treba ništa da čudi.

  2 thoughts on “Još jedan smešan oglas :)

  1. Biljana

   pozdrav svima!
   imam jednu primedbu… diplomirani inzenjeri zastite zivotne sredine na Tehnolosko-metalurskom fakultetu, su klifikovani za reciklazu, preradu otpadnih voda i zemljista, stoga su prilicno potkovani zanjem u ovoj oblasti. i ne vidim razlog da ne budu ukljuceni u konkus za navedeni posao.

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s