Otkrivena jedna od najstarijih galaksija

Preuzet članak:

Vašington — Astronomi veruju da su našli najstariju galaksiju u svemiru, koja datira od pre 13,1 milijarde godina.

 

Jedan od snimaka koje je načinio teleskop Habl (FoNet)

Evropski astronomi su na osnovu fotografije koju je ove godine snimio teleskop Habl utvrdili starost te galaksije koja potiče iz vremena kada je, kako su naveli naučnici, svemir imao samo 600 miliona godina.

Imajući to u vidu, radi se o najstarijoj i najudaljenijo galaksiji otkrivenoj do sada.

Glavni autor studije koja je danas objavljena u časopisu Nejčer Matje Lener iz Pariske opservatorije rekao je da je do sada ta galaksija već toliko ostarila da najverovatnije više ne postoji u nekadašnjoj formi, i da se verovatno stopila sa većim susedima.

“Zato što svetlosti treba veoma mnogo da prevali toliko vreme i prostor, astronomi sada vide kako je ta galaksija izgledala pre 13,1 milijardu godina, kada je bila veoma mlada, možda je imala svega 100 miliona godina”, rekao je Lener.

On je naveo da u njoj ima veoma malo ugljenika ili metala prisutnih u zrelijim galaksijama, kao i da je puna mladih, ogromnih plavih zvezda.

Profesor astronomije sa jednog kalifornijskog instituta, Ričard Elis rekao je, komentarišući starost novootkrivene galaksije, da ona potiče iz perioda kada je svemir imao tek dvadeseti deo sadašnje starosti.

“U ljudskim okvirima gledano, radi se o četvorogodišnjem dečaku”, naveo je Elis, objašnjavajući mladost svemira iz koje datira nova-drevna galaksija.

Ono što je, međutim, zanimljivo je da se rezultati objavljeni u ovoj studiji poklapaju sa dosadašnjim teorijama o vremenu rođenja prvih zvezda i galaksija, ocenjuje agencija AP. Novopronađena galaksija je nastala nedugo posle njih, naveo je Lener.

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=10&dd=21&nav_id=466761

3 thoughts on “Otkrivena jedna od najstarijih galaksija

 1. nikola

  Hmmmm. Lepa galaksija. No jeli ona je najstarija ili ima jos vise sttarii. ja jos mislim da veliki prsak kako sta se kaze, je puno punomnogo starii.Sta znaci i da ima i jos starii galaksija.A i po mome misljenju veliki prsak nije bio samo jedan, vec koliko sta ima mlecnih puteva toliko i je bilo prsaka. da jedan je bio prvi al on je bio kozna koliko miljuna ili biljuna godina presta se govori,
  Hteo sam da pitam za vojader ili kako se zvao satelit sta je bio lansiran jos proslom veku sa zlatnom plocom. on je izasao iz nas sucav sustav. Napisali ste mi da on ne praca vise informacije i foto k nasoj planeti.No pre nekoliko vremena sam bio u Russii i tamo sam se sreo sa nekoliko ljudi sta se bave sa astronomijom.rekli su mi da se jos salje i da ima jos energiju u njega za to.
  pa hteo sam da pitam dal imate neke foto iz njega sa izvan naseg suncavog sistema.
  Il da pitam ima li foto za nas suncev sistem izvan naseg suncavog sistema.
  Izvinite sto ne pisem bas najbolje po hr,
  I jos nesto ima li i kada ce da se gradi novi teleskop sta planiraju nasa,rusi i japonci?i jel taj teleskop moze da procenjuje jel ima dr planeta u drugim suncavim sistemima o zivot u njima i foto iz planeta.
  Hvala puno
  pozdrav iz makedonije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s