NASA planira novu misiju čiji početak je zakazan za 2016-u godinu. Tada će biti lansirana letelca koja će posedovati robotsku ruku (robotic arm) za uzimanje uzoraka sa asteroida koji bi pomogao boljem razumevanju Sunčevog sistema i  kako je nastao život u njemu.

Misija nosi naziv Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer ili kraće OSIRIS-REx. Biće to prva američka misija koja će imati za cilj da uzorke sa asteroida vrati na Zemlju.

Nakon putovanja od četri godine, letelica će 2020-e stići do asteroida koji nosi službenu oznaku 1999 RQ36 i koji spada u NEO (Near Earth Objects) objekte. Kada se približi asteroidu letelica će započeti šestomesečno mapiranje površine, a zatim će se odabrati najpovoljnija lokacija za uzimanje uzoraka. Letelica će se približiti do površine asteroida kada će se robotska ruka ispružiti i pokupiti uzorke. Nakon ovoga sledi povratak na Zemlju koji će se desiti 2023. godine, ako se sve bude odvijalo po planu. Uzorci će biti smeštenu u posebnu kapsulu koja će biti spuštena na Zemlju. Misija bi trebalo da košta oko 800 miliona $.

Na sledećem linku možete pogledati kako bi to trebalo da izgleda. Video traje 1:42 min – LINK.

Foto: NASA

Asteroid 1999 RQ36 ima prečnik oko 570 metara. U nekim malim nebeskim telima (asteroidi i komete) su pronađeni organski molekuli, pa je jedan od ciljava misije da se utvrdi da li je to slučaj i sa 1999 RQ36. Takođe, očekuje se da se na ovoj misiji precizno izmeri Yarkovsky effect. Ovaj efekat se zasniva na principu da telo upija Sunčevu energiju koju kasnije odašlje u Svemir i na taj način takvo telo može da promeni svoju putanju. Ovaj efekat ima smisla za tela prečnika do 10 km. Efekat je veoma mali, naročito u kratkom vremenskom periodu, ali ipak postoji. Tačno računanje ovog efekta može pomoći u tačnijem određivanju putanja objekata koji mogu biti pretnja planeti Zemlji i nama.

Prema nekim podacima postoji mogućnost da se ovaj asteroid sudari sa Zemljom 2182. godine. Međutim, takav proračun može imati veliku grešku, s obzirom na vremenski interval od oko 170 godina i ako se uzme u obzir da mnoge stvari mogu uticati na njegovu putanju.