Foto: Paul Wiegert, University of Western Ontario, Canada

Otkriven je prvi trojanski asteroid u Zemljinoj orbiti. Trojanski asteroid je onaj asteroid koji deli orbitu sa većom planetom ili prirodnim satelitom. Međutim, sa njima se ne sudara jer se nalazi u jednoj od dve Lagranžove tačke, koje su 60º ispred ili iza većeg nebeskog tela. Više o Lagranžovim tačkama pročitajte ovde.

Tačkica u sredini slike je 2010 TK7 - Foto: C. Veillet 2011 - (c)CFHT

Astronomi su analizirali podatke dobojene WISE teleskopa, lovca na asterioide i  na taj način otkrili trojanski asteroid 2010 TK7, a čije otkriće je potvrdio i Canada-France-Hawaii teleskop, Mauna Kea  na Havaima.

Naučnici su predviđali da u Zemljinoj orbiti postoje trojanski asteroidi, ali ih je veoma teško naći pa je iz tog razloga otkriće prvog sačekalo do sada. U Sunčevom sistemu znamo za trojanske asteroide koji dele orbite sa Jupiterom, Neptunom, Marsom, pa čak i dva Saturnova satelita imaju svoje trojanske asteroide.

Animaciju orbite novootkrivenog asteroida možete pogledati na sledećem klipu:

Uz pomoć ovog otkrića saznaće se više o dinamici i karakteristikama ovih asteroida i na taj način olakšati pronalaženje ostalih trojanskih asteroida.

Asteroid 2010 TK7 je obeležen zelenim kružićem - Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA

2010 TK7 ima prečnik od 300 m i od Zemlje je udaljen 80 miliona kilometara. Orbita ovog asteroida je dobro definisana i biće stabilna sigurno u narednih 100 godina i neće prići Zemlji bliže od 24 miliona km.

Za razliku od nekih asteroida, trošenje para na misije koje bi posetila ovaj asteroid je neisplatljivo. Razlog je taj što putuje daleko iznad i ispod ravni orbite Zemlje što zahteva dodatnu energiju da bi se do njih stiglo.

WISE teleskop je slikao nebo u infracrvenom delu elektromagnetnog spektra od januara 2010. godine do februara 2011. godine. Više o ovom teleskopu pogledajte ovde.