NASA-ina misija Kepler, odnosno teleskop Kepler je otkrio dve planete slične veličine kao i naša Zemlja, koje kruže oko svoje matične zvezde slične našem Suncu. Planete imaju službena imena Kepler-20e i Kepler-20f i suviše su blizu zvezde oko koje kruže, tako da je nemoguće da se na njima nalazi voda u tečnom stanju, a verovatno su stenovite. Ovo su i najmanje planete koje su do sada otkrivene koje kruže oko zvezde slične našem Suncu.

Kepler-20e je malo manji od Venere i prečnik mu je 0,87 prečnika Zemlje, dok je Kepler-20f jedva malo veći od Zemlje sa prečnikom

Upoređivanje veličina planeta - foto: NASA

1,03 prečnika Zemlje. Obe planete su deo sistema Kepler-20 koji se sastoji od pet planeta i udaljen je od nas oko 1000 svetlosnih godina, a nalazi se u sazvežđu Lira.

Kepler-20e napravi krug oko zvezde za 6,1 dan, a površinska temperatura mu je oko 760 °C, a planeta Kepler-20f obiđe oko svoje zvezde za 19,6 dana sa površinskom temperaturom od oko 430 °C. Sve ovo čini ove planete jako negostoljubivim i nemogućim za razvoj života kakav mi poznajemo.

(Napomena: temperature sam konvertovao preko konvertora farenhajta u celzijuse, pa se nadam da je tačan).

Ostale tri planete u ovom sistemu su veće od Zemlje, a manje od Neptuna. Kepler-20b je najbliža matičnoj zvezdi, Kepler-20c je treći po udaljenosti, dok je Kepler-20d peta i najudaljenija planeta. Redom, naprave pun krug oko zvezde za 3,7; 10,9 i 77,6 dana. Svih pet planeta ovog sistema orbitiraju oko zvezde na udaljenosti manjoj nego Merkur u Sunčevom sistemu. Dakle, jako blizu.

Cilj Kepler misije je da otkrije planetu sličnu Zemlji koja se nalazi u nastanjivoj zoni oko svoje matične zvezde , odnosno planetu na kojoj je moguć život.

Više o ovom otkriću pročitajte >>>> ovde.

Udaljenost planeta od zvezde Kepler-20 - foto: David A. Aguilar (CfA)