Animacija putanje komete Siding Spring i još podataka

Kometa C/2013 A1 Siding Spring  je sve bliža Marsu. Još dva dana nas deli od susreta komete i planete, a ovaj susret će snimati veći broj letelica, satelita, kao i roveri na površini crvene planete.

Kometa C/2013 A1 (Siding Spring) je otkrivena 3. januara 2013. godine sa opservatorije Siding Spring koja se nalazi u

Australiji. Ova kometa, baš kao i ISON, potiče iz Ortovog oblaka kometa koji okružuje naš Sunčev sistem i već dugo putuje prema Marsu.

Najbliži susret sa planetom Mars će se desiti 19. oktobra 2014. godine, a najnovije procene su da će proleteti na oko 138 000 km od njegove površine. Poređenja radi, Mesec je od nas udaljen u proseku 384 000 km.

Više o ovoj kometi možete pročitati >>>> ovde.

Sledi dijagram putanje komete kroz unutrašnji Sunčev sistem:

Ova kometa će moći da se posmatra kroz nešto kvalitetnije amaterske teleskope. Prema prognozama dostići će magnitudu od oko 10,10 u vreme kada bude najbliža planete, a u septembru je dostigla magnitudu od oko 9,2.

Dijagram magnitude:

Dijagram magnitude - izvor: CIOC
Dijagram magnitude – izvor: CIOC

Gledano sa Zemlje na našem nebu će kometa biti udaljena od Marsa manje od trećine stepena, a što lepo prikazuje dijagram ispod:

Rasrojanje komete i Marsa posmatrano na našem nebu - foto: Chris Marriott’s SkyMap
Rasrojanje komete i Marsa posmatrano na našem nebu – foto: Chris Marriott’s SkyMap

Ukoliko želite da pronađete Mars na nebu 19. oktobra to možete učiniti nakon zalaska Sunca na jugozapadnom delu neba. Lako ga je promašiti zbog zvezde Antares koja je takođe crvenkaste boje, ali kao što se vidi sa slike ona će biti niže na nebu. Antares je zvezda u sazvežđu Škorpija, a Mars će se tada nalaziti u sazvežđu Zmijonoša. Svega nekoliko dana posle susreta Mars će već boraviti u sazvežđu Strelac.

Takođe je zanimljivo da je Mars biti prividno u Mlečnom Putu, pa će i broj zvezda na delu neba koji posmatrate biti veći, a  poslebno ako je u pitanju tamna lokacija daleko od svetlosnog zagađenja.

Položaj Marsa na nebu 19. oktobra - foto Stellarium
Položaj Marsa na nebu 19. oktobra – foto Stellarium

Ko će sve pratiti susret:

14-282

Fenomenalna fotografija pokazuje njenu lokaciju između tri nebeska objekta vidljiva sa južne zemljine polulopte. U pitanju su Mali magelanov oblak, zbijeno zvezdano jato NGC 362 (gore levo) i zvezdano jato 47 Tucanae (NGC 104), dok se kometa koja je već odavno razvila svoj rep nalazi u sredini.

Kometa C/2013 A1 (Siding Spring) - foto: Rolando Ligustri
Kometa C/2013 A1 (Siding Spring) – foto: Rolando Ligustri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s