Kometa kao novogodišnji poklon

Kao i obično, većina zanimljivih astronomskih događaja je vidljiva samo za najupornije ili ako je događaj vidljiv samo sa jedne zemljine populopte a vi ste na drugoj. 🙂

Tako je i sa našom kometom koja je vidljiva na noćnom nebu. Trenutno se kometa C/2013 US10 (Catalina) nalazi u sazvežđu Devica i može se videti pre izlaska Sunca. Međutim još uvek je nisko prema horizontu pa je posmatranje otežano.

Kometa Catalina snimljena 20. novembra 2015. godine - foto: Ajay Talwar
Kometa Catalina snimljena 20. novembra 2015. godine – foto: Ajay Talwar

Kometa C/2013 US10 (Catalina) je pripadala Ortovom oblaku kometa i otkrivena je 31. oktobra 2013. godine pomoću Schmidt–Cassegrain teleskopa od 0.68 metara. Više o teleskopu pogledajte na sajtu Catalina Sky Survey.

Kako se godina bude bližila kraju kometa će zauzimati sve viši položaj na nebu i biće povoljnije za posmatranje. Očekuje se da će dostići magnitudu oko 5 što je dovoljno da se nebeski objekti vide golim okom,, ali u slučaju posmatranja kometa to je malo teže izvodljivo jer kometa ne pripada grupi sjajnih tela poput zvezda i planeta. Za razliku od pomenutih tela ova kometa bi mogla da se vidi kao magličasta tačkica, ako i tako bude bilo moguće golim okom. Ipak treba naglasiti da su komete veoma nezahvalne kada su u pitanju magnitude. Mogu iznenaditi svojim sjajem, a mogu se i raspasti nakon prolaska pored Sunca. Kometa Catalina je bila najbliža Suncu 15. novembra i za sada je sve u redu.

Da bi ste lakše pronašli ovu kometu odabraćemo dva zanimljiva datuma. Prvi je 7. decembar kada će kometa biti blizu Venere a povoljno vreme za posmatranje biće oko 5h.

Kometa Catalina i Venera 7. decembra 2015. godine - foto: Stelarium
Kometa Catalina i Venera 7. decembra 2015. godine – foto: Stelarium

Drugi datum je 01.01.2016. godine kada će se kometa prividno nalaziti pored zvezde Arkturus u sazvežđu Volar, koja je ujedno i najsjajnija zvezda u ovom sazveđu i jedna od najsjajnijih na severnom nebu.

Kometa Catalina i zvezda Arkturus 01.01.2015. godine - foto: Stelarium
Kometa Catalina i zvezda Arkturus 01.01.2016. godine – foto: Stelarium

Takođe 17. januara 2016. godine kometa Catalina će proći na udaljenosti od 110 miliona km od Zemlje tako da ne postoji verovatnoća da može biti pretnje za planetu Zemlju.

Ukoliko posmatrate dvogledom nećete imati problema da je vidite, a teleskopom će uživanje biti potpuno. Jedino ne možemo očekivati da vidimo zelenkastu boju komete jer je to “rezervisano” za fotografije na kojima se to postiže dužim ekspozicijama i senzorima fotoaparata.

Ukoliko želite da lakše pronađete zvezdu Arkturus, a pored nje kometu kliknite na sliku ispod i upoznajte se sa zvezdama i sazvežđima na severnom nebu, a zatim vam ostaje da samo sačekamo novogodišnje veče ili ono sledeće i uperimo dvogled u ovu zvezdu. Pored nje će se sigurno nalaziti jedan magličasti objekat, odnosno kometa Catalina.

Upoznajmo noćno nebo
Upoznajmo noćno nebo

Na sledećoj slici je data putanja komete u narednom periodu kroz sazvežđa Devica i Volar:

Putanja komete Catalina - -foto - Chris Marriott’s SkyMap
Putanja komete Catalina – -foto – Chris Marriott’s SkyMap

Vedro nebo!

 

3 thoughts on “Kometa kao novogodišnji poklon

  1. duško

    Kako pomoći ADBor od vlade R.Srbije nisam dobio odgovor. Sramota da ljudi koji promoviraju znanje i nauku nemaju mjesto u društvu. Meni sve ovo liči na povratak nazad, da ne kažem gdje…

Leave a comment