Februarsko noćno nebo 2017

Veliki broj zanimljivih nebeskih objekata trenutno možemo videti na februarskom noćnom nebu.

Jedan od zanimljivijih događaja jeste “susret” Marsa i sjajne Venere nakon zalaska Sunca na noćnom nebu. Ove planete se trenutno nalaze u sazvežđu Ribe.

Mars, Venera and Moon

Planeta Venera je najsjajnije nebesko telo koje možemo videti sa Zemlje, posle Sunca i Meseca. Na nebu se vidi kao najsjajnija “zvezda” u večernjim satima i tada je nazivaju Večernjača, a takođe se vidi i u jutarnjim satima sve do izlaska Sunca, a tada je nazivaju Zornjača.  Kod nas je poznata i pod imenom zvezda Danica. Još kao dete prvo sam čuo za Danicu, a tek mnogo kasnije za ostale njene nazive. Tako da sada imam u kući jednu zvezdu – ćerku Danicu. 🙂

Više o Veneri možete pročitati >>>> ovde.

Mars je planeta koja o kojoj se najviše maštalo i o kojoj su ispričane mnoge priče. Često se pojavljivao u filmovima i kako njegovi stanovnici napadaju Zemlju. Kada su na Marsu prvi put uočeni kanali, prva pomisao je bila da su ih Marsovci napravili. Čak i danas neki ljudi pokušavaju da odgonetnu neke oblike koji su snimljeni na njegovoj površini i da dokažu kako su ti oblici delo neke napredne civilizacije koja je nekada živela na ovoj planeti.

Više o Marsu možete pročitati >>>> ovde.

Nezaobilazan deo zimskog neba je sazvežđe Orion.

Sazvežđe Orion
Sazvežđe Orion

Sazvežđe Orion je po mnogima najlepše sazvežđe ne samo na zimskom nebu, kada je vidljivo, već i kada ga uporedimo sa svim ostalim sazvežđima severnog neba. Posmatranje Oriona je prava poslastica kako onih koji bi da uživaju samo u posmatranju, tako i ljubitelja astrofotografije.

Više o ovom sazvežđu možete pročitati >>>> ovde.

Od svih zvezda zimskim nebom ipak dominira zvezda Sirijus. Ova zvezda je najsjajnija na

našem nebu i može se videti na kraju jeseni i zimi nisko nad horizontom. Pripada sazvežđu Veliki pas (Canis Maior) i u stopu prati sazvežđe Orion, koje je po meni najlepše sazvežđe na severnom nebu.

Udaljenost Sirijusa od nas je oko 8,3 svetlosne godine, što ga čini jednom od nama najbližih zvezda. Njena magnituda je  -1,4, dok je, na primer, magnituda Venere  -4,4, a Sunca  -26,7. Ako vidite neko telo na nebu sjajnije od Sirijusa, a da nisu Mesec i Sunce, onda je u pitanju sigurno neka planeta.

Planetu Jupiter možete posmatrati nakon ponoći u sazvežđu Devica.

Jupiter 2
Jupiter i sateliti Ganimed, Evropa i Io – Foto: Zoran Tomić

Jupiter je, po redu, peti kamen od Sunca, ako se za njega može reći kamen! Zašto? Videćemo kasnije. Ko želi da se bavi posmatranjem nebeskoh tela, posle Meseca, ova planeta je najbolji objekat za posmatranje. Prvi pravi pogled ka njoj je uputio Galileo Galilej svojim durbinom i tada došao do zaključka da se ne okreće sve oko Zemlje, ugledavši 4 velika Jupiterova satelita kako kruže oko njega. I sada je doživljaj videti ih, a koliko je bilo njegovo oduševljanje, mogu samo da zamislim. Imena ova 4 satelita su sledeća: Evropa, Kalisto, Ganimed i Io.

Više o ovoj planeti i njenim satelitima možete pročitati >>>> ovde.

Satrun se može posmatrati iznad istočnog hirizonta nakon 5h, odnosno najbolje je pre izlaska Sunca. Trenutno se nalazi u sazvežđu Zmijonoša.

Saturn
Saturn – Izvor: NASA

Saturn je druga, po veličini, planeta u Sunčevom sistemu i šesta planeta od Sunca. Sa svojim mnogobrojnim satelitima, zanimljivim pegama (olujama) koje traju po nekoliko meseci (kao one na Jupiteru i Neptunu), nezaobilaznim i jedinstvenim prstenovima predstavlja najlepšu planetu u Sunčevom sistemu, ako ne računamo plavu planetu Zemlju.

Više o Saturnu možete pročitati >>>> ovde.

Za lakše snalaženje na noćnom nebu može vam poslužiti tekst za upoznavanje noćnog neba. Klikni na sliku:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023
Upoznajmo noćno nebo

Sledi video sa preporukama šta možete videti na februarskom noćnom nebu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s