Novi udar u Jupiter

Činjenica je da je amaterska astronomije sve popularnija u svetu, pa su uspesi astronoma amatera sve češći i očekivaniji.

Tako su amateri ponovo snimili udar manjeg nebeskog tela (verovatno asteroid) u najveću planetu Sunčevog sistema. Jupiter zbog svoje gravitacije privlači mala nebeska tela i možemo mu biti veoma zahvalni na tome.

U petak uveče, 26. maja, astronom amater Sauveur Pedranghelu je snimio ovaj udar, a isto to je uspeo i Thomas Riessler.

Njihove fotografije:

Jupiter-impact
foto: Sauveur Pedranghelu. Obrada – Marc Delcroix
Jupiter-impact
foto: Thomas Riessler. Obrada – Marc Delcroix

Više o ovom udaru možete pročitati >>>> ovde.

Ukoliko želite da vidite i ostale udare malih nebeskih tela u Jupiter, a koji su se dogodili u poslednjih nekoliko godina tu su i linkovi:

Ponovo udar u Jupiter?

Udar u Jupiter! Asteroid ili kometa?

Ponovo udar u Jupiter

Ponovo udar nebeskog tela u Jupiter

2 thoughts on “Novi udar u Jupiter

 1. Mile Zivkovic

  Да Вас поздравим и честитам на на раду који улажете у поуларизацију астрономије.

  Почео сам да Вас пратим од пре неколико месеци кад сте дали карту  звезданог неба и упуство како их познанти – пронаћи на небу. (Тад  је у вечерњим сатима на небу доминирао Орион и Близанци, а дали сте и упуство како тад пронаћи Сириус – што ми је прилично помогло …) Али у међуврфемену је било пуно облачни дана, прошло је пуно времена и ситуација се много променила кад неупућени погледа у ноћно небо (опет одо 21-22 сата). Шта сад ? Рекао би да је Сириус сада високо на небу.  Велика кола са на сасвим другом месту али су препознатљива. Међутим на северо источној страни се појавило пуно звезда – КОЈИХ?.

  Око 21- 22 сата чини ми се да се на западу види неколико звезда из сазвежђа рака или грешим ? А изнад главе би требао да буде Лав – али тешко је форамтизовати звезде јер кад је лепо небо превише се види звезда – пренатрпано је па се снађи ако можеш !? Да ли можете опет да објавите прво неку елементарнију карт неба у то време са обележеним границама сазвежђа, а после неку детаљнију (прентрпанију) како би се  почетник могао снаћи. Срдачан поздрав за Вас и унапред хвала. пс. Ја сам Миле Живковић из Ваљева.

  1. Zdravo Mile i hvala na podršci.

   Pravo rešenje za vas je, ako niste, da instalirate besplatan program Stellarium.

   Možete u realnom vremenu pratiti kako se zvezde smenjuju na noćnom nebu i tako ih prepoznate. Ima sve opcije koje vam mogu pasti na pamet.

   Ako imate pitanje o ovom programu tu sam da odgovorim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s