Nova slika zvezde Betelgez

Sistem radio teleskopa ALMA nam je omogućio novi pogled na jednu od nama najpoznatijih zvezda – Betelgez.

Betelgeuse captured by ALMA
Zvezda Betelgez snimljena teleskopom ALMA – foto: ESA

Ranije, pomoću VISIR instrumenta na Very Large Telescope (VLT) – ESO, snimljena je složena i svetla maglina oko zvezde Betelgez detaljnije nego ikad pre.

Maglina koja je snimljena oko zvezde prostire se do udaljenosti od 60 milijardi km od njene površine, odnosno 400 rastojanja Zemlja – Sunce.

eso1121a
Okolina Betelgeza u IC delu spektra – Foto: ESO

Mali crveni kružić u sredini slike je vidljiva površina Betelgeza, a maglina oko ove zvezde je nevidljiva u vidljivom delu elektromagnetnog spektra. Ova slika je u napravljena u infracrvenom delu spektra i jasno je vidljiv asimetričan oblik magline.

Betelgez je crveni superdžin i jedna od najsjajnijih zvezda na našem nebu. Prečnik je

eso1121b
Sazvežđe Orion – foto: ESO

jednak 4,5 puta prečnika Zemljine orbite oko Sunca. Kada bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca u njenoj unutrašnjosti bi se našle sve unutrašnje planete Sunčevog sistema – Merkur, Venera, Zemlje i Mars, a njene granice bi bile blizu Jupiterove orbite.

Maglina koja je snimljena oko zvezde prostire se do udaljenosti od 60 milijardi km od njene površine, odnosno 400 rastojanja Zemlja – Sunce.

Crveni superdžin kao Betelgez predstavlja fazu u životu jedne masivne zvezde, nakon koje zvezda može završiti svoj životni vek kao supernova. Upravo to se očekuje i sa Betelgezom. Postoji verovatnoća da se taj događaj već odigrao, a da zemljani sada samo čekaju da ta svetlost stigne do nas.

Betelgez
Betelgez

Betelgez se nalazi u sazvežđu Orion. Sazvežđe Orion (zimsko sazvežđe, ali ga možemo posmatrati do kraja aprila) je po mnogima, a ja se slažem sa većinom, najlepše sazvežđe ne samo na zimskom nebu, kada je vidljivo, već i kada ga uporedimo sa svim ostalim sazvežđima severnog neba. Posmatranje Oriona je prava poslastica kako onih koji bi da uživaju samo u posmatranju, tako i ljubitelja astrofotografije.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s