Nebeska tela na julskom noćnom nebu

Uvek su najzanimljiviji objekti koje možemo da prepoznamo golim okom, a Jupiter i

Jupiter 2
Jupiter i sateliti Ganimed, Evropa i Io – Foto: Zoran Tomić

Saturn su nam sada dostupni za tako nešto i vidljivi su odmah nakon zalaska Sunca. Satrun na jugoistoku, a Jupiter na jugozapadu.

Ako pogledamo odnos magnituda Saturna od 0,08 i Jupitera – 2,05 jasno da će Jupiter na nebu biti znatno sjajniji. Iz tog razloga njega ćemo prepoznati kao najsjajniji objekat na nebu narednih večeri, a da nisu Sunce i Mesec. Venera je naravno sjajnija, ali vidljiva je u jutarnjim satima.

Saturn se trenutno nalazi u sazvežđu Zmijonoša, a Jupiter u sazvežđu Devica. A zanimljivo bi bilo pitati nekog astrologa kako je Saturn u sazvežđu Zmijonoša i kako to da toga nema u horoskopima? 🙂

Kada smo već kod planeta treba napomenuti da Mars i Merkur nećemo moći posmatrati jer su trenutno prividno blizu Sunca čiji sjaj nam ne dozvoljava da ih uočimo.

Ali tu je planeta Venera koja izlazi iznad istočnog horizonta nakon 3:00 ujutru. Zanmljivo je što se prividno nalazi blizu rasejanog jata M45, a nama poznatijeg kao Plejade. Plejade se nalaze u Sazvežđu Bik u kome trenutno boravi i Venera.

Kako izgledaju Plejade kroz objektiv astrofotografa Milana Miloradovića možete pogledati >>>> OVDE.

Plejade su takođe vidljive i golim okom.

Magnituda Venere je sada fenomenalna i iznosi – 4,13 što je čini baš sjajnom na jutarnjem nebu pa nećemo imati nikakvih problama da zaključimo da li je to ona ili ne. Jednostavno biće najsjajnija i dominiraće jutarnjim nebom.

Pe neko što pogledate video sa objektima koje preporučuju za posmatranje u julu možete kliknuti na sliku ispod i bliže se upoznati sa položajem zvezda i sazvežđa na našem nebu:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023
Upoznajmo noćno nebo

Sledeći video pokazuje koje objekte na noćnom nebu možemo posmatrati u julu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s