Letelica New Horizons stiže do cilja u novogodišnjoj noći

Ultima Thule1

Za razliku od američke vlade i blokade rada amaričkih agencija, pa i NASA-e od strane predsednika Trampa, letelica New Horizons će u novogodišnjoj noći raditi i stići do svog drugog cilja – objekta Ultima Thule (2014 MU69).

Kratko podsećanje: Lansiranje ove letelice je bilo 19. januara 2006. godine. Prvi cilj ove letelice je bio Pluton 2015. godine i tada smo dobili neverovatne fotografije tog malog sveta, odnosno patuljaste planete. Jedna od slika je i ova ispod koja pokazuje ledene planine i ravnice na Plutonu.

pluton
Ledene planine i ravnice na Plutonu – foto: NASA

Ultima Thule je objekat prečnika 30-ak km i otkriven je uz pomoć teleskopa Habl 26. juna 2014. godine. Za drugi cilj letelice New Horizons odabran je u avgustu 2015. godine. Trenutno je udaljen od Sunca 6,5 milijardi kilometara i biće to najudaljeniji objekat koji je neka letelica posetila do sada.

U julu 2017. godine objekat Ultima Thule je prošao ispred zvezde vidljive sa Zemlje i to je pomoglo astronomima da utvrde njegov oblika koji je nepravilnog oblika i pretpostavlja je da je u pitanju binarni sistem, sistem od dva tela koja se dodiruju ili rotiraju jadno oko drugog. Na slici je prikazana umetnička vizija mogućeg izgleda ovog objekta.

ultima
Umetnički prikaz Ultima Thule – foto: NASA

Ultima Thule se nalazi u Kajperovom pojasu i pripada tzv. grupi transneptunskih objekata, odnosno onih koji se nalaze iza neptunove orbite.

Više o ovom objektu možete naći na zvaničnom sajtu >>>> OVDE.

Ovo je putanja letelice New Horizons koja do objekta Ultima Thule stiže za 4 dana:

Ultima Thule
Putanja letelice New Horizons – foto: NASA

Ukoliko zbog blokade rada NASA ne bude radio zvaničan kanal NASA TV biće moguće uživo pratiti dešavanja na sajtu http://pluto.jhuapl.edu/ ili na Youtube kanalu  Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

Prelet blizu Ultima Thule desiće se 1.januara 2019. godine u ranim jutarnjim satima, a na sajtu http://pluto.jhuapl.edu/ je prikazano i odbrojavanje do ovog susreta.

Najbliži susret će se dsesiti u 05:33 UTC, a vaše lokalno vreme možete konvertovati na sledećem sajtu: http://www.timebie.com/timezone/universalbelgrade.php

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s