Besplatna aplikacija za praćenje letelice New Horizons

Ultima Thule1

Letelica New Horizons će u novogodišnjoj noći raditi i stići do svog drugog cilja – objekta Ultima Thule (2014 MU69).

Ultima Thule je objekat prečnika 30-ak km i otkriven je uz pomoć teleskopa Habl 26. juna 2014. godine. Za drugi cilj letelice New Horizons odabran je u avgustu 2015. godine. Trenutno je udaljen od Sunca 6,5 milijardi kilometara i biće to najudaljeniji objekat koji je neka letelica posetila do sada.

2018-12-28_160514

Više o ovom objektu i letelici New Horizons možete pročitati u sledećem tekstu objavljenom sinoć:

Letelica New Horizons stiže do cilja u novogodišnjoj noći

Ukoliko želite da o sve o ovoj misiji doživite slikovitije i to je moguće. Sve što je potrebno je da preuzmete besplatnu aplikaciju:

Pluto Safari: Flyby Of Ultima Thule

2018-12-28_160547

Aplikacija je solidno dobro urađena sa dosta detalja o misiji. Detaljno urađen timeline, trenutna lokacija, odbrojavanje preostalog vremena do susreta letelice sa objektom Ultima Thule kao i udaljenosti, simulacija preleta letelice pored Plutona što mi se posebno dopalo, gde se nalazi objekat i letelica na zemaljskom nebu, orbite najvećih objekata u Kajperovom pojasu, multimedijalni vodič o Plutonu, tekstovi o njemu kao i ostalim bitnim delovima ove misije…i još mnogo toga.

Još da dodam da postoji i anketa o glasanju o tome da li je po vama Pluton planeta ili ipak smatrate da je on planetoid.

U januaru, 2005. godine Mike Brown i njegov tim sa Palomar Observatory u Kaliforniji su otkrili nebesko telo 136199 Eris koje je za 27% veće od Plutona. Tako je ovo nebesko telo postalo deveto po veličini u Sunčevom sistemu, odnosno zauzelo je Plutonovo mesto.

Tako je Međunarodna Astronomska Unija 2006. godine došla do zaključka da je verovatnoća nalaženja još takvih tela u Sunčevom sistemu velika i da je potrebno da se preispita dosadašnja definicija planete. Tada je Pluton postao Planetoid i sada nosi oznaku ili naziv 134340 Pluto.

Otkriće Erisa (Eride) je delimično promenilo naše shvatanje o Sunčevom sistemu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s