Susret letelice New Horizons i objekta Ultima Thule uspešan

U prvim satima nove 2019. godine, tačnije u 6:33 po lokalnom vremenu, letelica New Horizons se u Kajperovom pojasu susrela sa objektom Ultima Thule (2014 MU69). Najmanje rastojanje između njih je iznosilo oko 3 500 km, a brzina letelice je bila neverovatnih 51500 km/h. Procenjene dimenzije objekta Ultima Thule su 32×16 km.

Sve to se dešavalo na udaljenosti od 6,5 milijardi kilometara daleko od nas i na taj način Ultima Thule je postao najudaljeniji objekat koji je posetila neka letelica sa Zemlje.

Ispod je prva slika koja je objavljena a nastala je tokom približavanja letelice objektu. Slikano je 30.12.2018. godine sa udaljenosti od 1,9 miliona km:

20181231-1
foto: The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory LLC

Rezultate ovog susreta ćemo dobijati malo po malo u narednim danima i mesecima. Neke odgovore smo već dobili, kao što je odgovor na pitanje zašto nije bilo premene sjaja prilikom posmatranja objekta. Zato što je osa rotacije Ultima Thule bila usmerena prema letelici. Vreme rotacije još uvek nije određeno.

Jan1-2018_press-lease_Image1
foto: NASA/JHUAPL/SwRI; crtež – James Tuttle Keane

Na slici gore sa leve strane je prikazana jedna od slika na kojoj može da se nasluti oblik objekata (dok ne budu objavljene fotografija sa manje udaljenosti), dok je sa desne strane prikazan na crtežu mogući oblik sa položajem i smerom ose rotacije.

 

Gif je sastavljen od 3 fotografije napravljene 31.12.2018. godine.

Ovo su za sada objavljene novosti. Uskoro se nadam biće boljih fotografija koje ustvari svi i očekuju.

Preuzmite besplatnu aplikaciju za praćenje ove misije:

Besplatna aplikacija za praćenje letelice New Horizons

Kratko podsećanje: Lansiranje ove letelice je bilo 19. januara 2006. godine. Prvi cilj ove letelice je bio Pluton 2015. godine i tada smo dobili neverovatne fotografije tog malog sveta, odnosno patuljaste planete. Jedna od slika je i ova ispod koja pokazuje ledene planine i ravnice na Plutonu.

pluton
Ledene planine i ravnice na Plutonu – foto: NASA

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s