Šta se može videti u sazvežđu Devica

Od svih zodijačkih sazvežđa Devica zauzima najveći deo neba ili kraće najveće je. Nalazi se između sazvežđa Vage i Lava i pripada grupi prolećnih sazvežđa. Ovih dana već nakon 20h ga možete videti nisko na jugoistočnom nebu i biće vidljivo sve do izlaska Sunca.

stellarium-014.png
Sazvežđe Devica – foto: Stellarium

U sazvežđu Devica se nalizi veliki broj zanimljivih objekata, a ovde ćemo pomenuti najbitnije koje mogu videti astronomi amateri.

Alfa Device ili zvezda Spika je najsjajnija zvezda ovog sazvežđa i pripada grupi od 20 najsjajnijih zvezda na nebu. Spika je dvojna zvezda od kojih veća komponenta ima 12000  puta veći sjaj od Sunca i 7 puta veću prečnik, dok manja komponenta ima 1500 puta veći sjaj i prečnik oko 4 puta veći od naše zvezde. S obzirom da veća komponenta masivnija od Sunca preko 10 puta to znači da ima dovoljno mase da svoj životni ciklus završi kao supernova.

Magnituda ove zvezde iznosi oko 1,05 a od nas je udaljena oko 250 svetlosnih godina.

Gama Device ili zvezda Porima je takođe dvojna zvezda kod koje obe komponente imaju magnitudu od 3,5. Sada ih možemo razdvojiti u malim amaterskim teleskopima, ali 2005. godine to nije bio slučaj. Tada su bile najbliže i bio je potreban teleskop od minimum 250 mm da bi se umesto jedne videle dve zvezde.

sombrero
Galaksija Sombrero

Ono što je nezaobilazno u ovom sazveđu je galaksija Sobrero (u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M104). Kada sam pre mnogo godina prvi put video Sobrero u teleskopu 150/750 bio sam oduševljen i ta slika se lako pamti. Takođe, ovo je jedna od omiljenoh meta amatera astrofotografa. To je spiralna galaksija koja je prema nama okrenuta bočno i ima magnitudu 8,3. Nalazi se blizu granice sazvežđa Devica i sazvežđe Gavran. Galaksija Sombrero je udaljena od nas oko 30 miliona svetlosnih godina.

Jato galaksija Devica je jedno od najpoznatijih jata galaksija za čije posmatranje je potreban malo veći amaterski teleskop od minimum 150 mm jer ih nije lako pronaći u malim teleskopima, ali nije ni nemoguće. Najpoznatiji članovi ovog jata su pripadnici Mesijeovog kataloga i to: M49, M60, M84, M86 i M87. To je skup eliptičnih i spiralnih galaksija.

Virgo jato
Jato galaksija u sazvežđu Devica

Galaksija M87 ima magnitudu od 8,6 i pripada grupi eliptičnih radio galaksija koja u svom centru ima masivnu crnu rupu.

Jato Devica se prostire i preko granica sazvežđa Devica i to u jato Berenikina kosa, a ima ogroman broj članova. Na sledećoj adresi možete videti mapu i saznati više o ovom jatu:

The Virgo Cluster

S obzirom da se u ovom jatu na malom prostoru neba nalazi više M objekata veoma je zgodno za Mesijeov maraton da za kratko vreme pronađete više objekata.

Za lakše snalaženje na noćnom nebu može da vam posluži tekst koji ćete otvoriti klikom na sliku ispod:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023
Upoznajmo noćno nebo

 

 

 

One thought on “Šta se može videti u sazvežđu Devica

  1. Nina

    Devica sam u horoskopu i uvek volim da procitam nesto ovog tipa. Nisam ni znala da postoji zvezda Spika, ali sad cu istraziti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s