Asteroid 99942 Apophis – ponovo se priča o njemu

Jedan od najopasnih asterioda za koji znamo i o kome se godinama govori je asteroid 99942 Apophis. Ogromna stenčuga prečnika 340 metara ima putanju koja ozbiljnije preti Zemlji nego ostali asteroidi koji su do sada otkriveni.

Ako zamislimo samo da je stenica od 30 – 60 cm na Mesecu napravila krater dubine 10-15 metara koliki krater bi onda napravila stena od 340 metara. Nažalost, zemljina atmosfera je nemoćna sa objektima ovakve veličine.

Otkriven je 19. juna 2004. godine i tada je dobio privremenu oznaku 2004 MN4. 

99942_Apophis_shape-e1556617521295
Model asteroida 99942 Apophis prema trenutno poznatim podacima

Asteroid Apophis će se približiti Zemlji 13. aprila 2029. godine, a naučnici se godinama pripremaju za taj susret. I malo nakon što ga ispratimo on će se ponovo vratiti 2036. godine i na sreću i tada je mogučnost udara isključena prema trenutno poznatim podacima.

Krajem aprila ove godine astronomi, stručnjaci za asteroide, su se okupili ( u College Park, Maryland) i raspravljali o ovom asteroidu.

Proračuni pokazuju da će Apophis proleteti na oko 31 000 km od Zemlje.

asteroid-apophis-discovery-2004
Asteroid Apophis – foto: NASA

Ova brojka na prvi pogled može izgledati velika ali treba se prisetiti da je Mesec udaljen 384 000 km, a da stacionarni sateliti kruže oko Zemlje na udaljenosi od 36 000 km. Dakle, Apophis će preseći orbitu stacionarnih satelita i na kratko će biti bliži od njih.

Apophis je dobio ime po egipatskom bogu mraka i haosa, ali očigledno je da je cilj i bio da zvuči što dramatičnije. Međutim, ovo će biti najbolja prilika do sada za astronome da bliže prouče jedno ovakvo nebesko telo. Biće moguće posmatrati ga kako optičkim tako i radio teleskopima pomoću kojih se, kako se očekuje, mogu videti detalji na njegovoj površini od samo nekoliko metera. Takođe, pominje se i podatak da će biti vidljiv i golim okom ali ovo nisam prverio pa ga ne treba za sada uzimati kao tačan.

Ono što će biti veoma značajno tokom preleta Apophis-a 2029. godine jeste da li će Zemljina gravitacija uticati na promenu njegove putanje, da li ćemo uspeti da saznamo nešto više o njegovoj unutrašnjoj građi i da li će biti potrebno poslati letelicu na ovaj asteroid.

U slučaju udara u Zemlju ovaj asteroid bi oslobodio energiju od oko 1500 megatona TNT-a, dok je Tunguska eksplozija 1908. godine oslobodila energiju od 20 megatona. U poređenju sa ovim atomska bomba bačena na Hirošimu imala je energiju od “samo” 15 kilotona TNT-a.

Video pokazuje putanju kretanja asteroida posmatrano sa Zemlje:

Sve ovo dovodi do opravdanih razloga za ulaganje u odbranu naše planete od asteroida i kometa, jer očigledno je da filmovi mogu postati stvarnost u budućnosti jer je u prošlosti to mnogo puta i dokazano.

Na dan najbližeg prilaska Zemlji prvo će ga u ranim jutarnjim satima videti stanovnici južne hemisfere i to na istočnoj obali Australije. Dalje će se kretati prema zapadu i preseći ekvator malo posle podneva, a zatim stići iznad SAD-a oko 19 h. I njegova brzina će na nebu biti zapanjujuća zbog njegove blizine i moći će prečnik punog Meseca da preleti za minut ili manje.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s