Jupiter se vraća na jutarnje nebo, Mars je već tamo

Najveća planeta sunčevog sistema svakim danom zauzima sve viši položaj na jutarnjem nebu, nakon nekoliko nedelja provedenih prividno blizu Sunca skriven od naših pogleda. Trenutno je još uvek na kratko vidljiv pre izlaska Sunca, ali će početkom februara situacija biti povoljnija.

Danas je Jupiter izašao oko 5:48 a Sunce u 6:57, dok će već 1. februara njegovo vreme izlaska biti u 5:14 a Sunca 6:47. Dakle, lepo dodantno vreme za samo 10-ak dana razlike.

Takođe, početkom februara će se i Satrun vratiti na jutarnje nebo, dok je Mars već tamo. Krajem februara i u martu nas očekuje lep prizor od tri poređane planete  – Saturna, Jupitera i Marsa. U martu i početkom aprila možemo posmatrati konjukcije Marsa i Jupitera, a zatim Marsa i Saturna. Prelepa konjukcija Jupitera i Saturna će se desiti krajem godine i biće to toliko blizak prividan susret da će obe planete stati ne samo u vidno polje dvogleda već i u vidno polje okulara teleskopa.

Jupitar se trenutno nalazi u sazvežđu Strelac zajedno sa Saturnom i magnitudom od -1,87 koja će narednnom periodu rasti, dok je Mars znatno slabijeg sjaj u sazvežđu Zmijonoša. I Marsova magnituda će rasti tokom cele godine da bi u oktobru bio najbliži Zemlji sa magnitudom od -2,62. Pravo vreme za posmatranje polarnih kapa na Marsu.

Crvena planeta je trenutno u blizini crvenkaste zvezde Antares, najsjajnije u sazvežđu Škorpija i u narednim danima će se udaljavati od nje.

Sva ova dešavanja će biti na jutarnjem jugoistočnom nebu pre izlaska Sunca.

______________________________________

Slika: Jupiter – izvor: Starwalk.space

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s