Obeležen deseti rođendan Astronomskog udruženja “Eureka”

Pre deset godina pokrenuo sam blog “Svemir”, iste godine kada je formirano i 10-godinaAstronomsko udruženje “Eureka”. Već sledeće 2011. godine sam se prvi put upoznao sa nekim od članova ovog društva tokom astronomskog posmatranja sa popularne Bagdale u Kruševcu.

Kako su i ovaj blog i AU “Eureka” imali isti cilj, a to je popularizacija astronomije, pratio sam njihov rad od osnivanja do danas.

Tada malo poznato društvo astronoma amatera danas je postalo najaktivnije društvo u Srbiji kada se uzmu u obzir sve vrste aktivnosti koje organizju u toku jedne godine.

Pored već tradicionalnog Astronomskog kampa na Jastrepcu, ovo udruženje organizuje naučno-popularna predavanja i isprati sve bitne astronomske nebeske događaje organizovanjem astronomskih posmatranja u Kruševcu i široj okolini.

Da bi popularizaciju astronomije podigli na maksimalni nivo u planu je izgradnja prve astronomske opservatorije u Kruševcu čija je realizacija u toku, ali ovakvi projekti nikada nisu laki. Izgradnja ovakve opservatorije bi mogla da znači aktivan naučno-istraživački rad ovog udruženja.

Pored svih navedenih akivnosti ovo udruženja učestvuje u raznim međunarodnim projektima, a trenutno je u toku potraga za asteroidima, odnosno kampanja “All Serbia Asteroid Search Campaign”. 

Ovi projekti nisu samo sa članove udruženja, već kao i kod svih ostalih aktivnosti mogu učestvovati svi koji se prijave. Nakon prijave članovi udruženja održe obuku o tome kako funkcioniše projekat i sam rad u njemu i kreće se sa radom. (tekst od 29.02.2020)

Na sajtu AU “Eureka” je o današnjem danu napisano:

Danas, 7. marta u prostorijama PKS RPK Kruševac održana je svečanost povodom 10 godina rada AU “Eureka”. Pred početak svečanost održana je izborna skupština na kojoj je pored usvajanja izveštaja o finansijskom poslovanju udruženja i izveštaji o aktivnostima u prethodne 4 godine, održan i izbor novog rukovodstva udruženja. Novi predsednik udruženja je Miloš Stanković, dok su članovi UO pored predsednika i Anđela Petrović i Stefan Anđelković.

Više slika sa ovog događaja možete videti >>>> ovde.

Na svečanosti je prisutnim gostima predstavljen rad udruženja u prethodnih 10 godina, kao i planovi za naredni period. Predstavljen je kratak promotivni film o radu udruženja, a nakon toga uručene su zahvalnice. Nažalost zbog obaveza jedan deo gostiju nije mogao da prisustuje, ali su poslali čestitke i tom prilikom pročitana su pisma čestitke prof. dr Dragana Gajića, predsednice Mense Srbije Aleksandre Borović, urednika Brainz TV Živojina Petrovića i predsednika Akademije Nacionalnog razvoja Filipa Čolakovića.

Radio televizija Kruševac je na svom sajtu o jubileju napisala:

Počeci Udruženja su iz gimnazijskih klupa, danas je to jedno od poznatijih Udruženja i u Regionu. Zvaničnom programu, prethodila je izborna Skupština, na kojoj je izabrano novo, mlado, rukovodstvo. Očekivanja su velika, ciljevi postavljeni, navodi Zoran Tomić, dosadašnji predsednik i jedan od osnivača udruženja.U avgustu je planiran četvrti astronomski kamp na Jastrepcu, u planu je da se u osnovnim školama oforme astronomske sekcije, a najveći cilj je otvaranje Opservatorije u Kruševcu.

Blog “Svemir” je bio jedan od dobitnika zahvalnice za doprinos i podršku radu ovog udruženja:

zahvalnica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s