Novootkrivena kometa SWAN kao uteha za kometu ATLAS

Kometa ATLAS je trebala da bude astronomski događaj godine i svi su se nadali da će je videti golim okom. Međutim, kada kometa prošla marsovu orbitu i približava se Suncu postajalo je sve jasnije da od nebeskog spektakla neće biti ništa…ali baš ništa. Prvo je na astrofotografijama otkriveno da se kometa raspala na dva dela, da bi naredne astrofotografije pokazal da ima minimum 4 dela. Tada je već bilo jasno da kometa neće dostići sjaj za posmatranje golim okom a i magnutuda je naglo skočila sa 8 na 9,3.

Trideseti rođendan teleskopa Habl

Poslednja slika teleskopla Habl je pokazala da se možemo pozdraviti sa ovom kometom.

kometa atlas
Raspad komete ATLAS snimljen teleskopom Habl – foto: NASA/Hubble Space Telescope

I baš kada smo pomislili da nećemo skoro videti sjajnu kometu kao uteha stiglo je novo otkriće. Australijski astronom Michael Mattiazzo je analizirajući slike letelice SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) primetio kometu koju je snimila kamera SWAN (Solar Wind Anisotropies instrument). Ova kamera nije namenjena za otkrivanje kometa već za detekciju vodonika u sunčevom sistemu.

Kako je ova kometa ostavljala ostavljala za sobom veće količine vodonika iz vodenog leda Michael Mattiazzo je to primetio na slikama. Kometa je primećena na snimcima koji su nastali 25. marta 2020. godine, a otkriće se dogodilo 11. aprila 2020. godine. Službeni naziv komete je C/2020 F8 (SWAN).

Kako videti kometu C/2020 F8 (SWAN)?

Stanovnici južne zemljine polulopte su trenutno u boljoj poziciji za posmatranje ove komete, a mi ćemo moći da je posmatramo u maju. Oko 20. aprila se nalazila u sazvežđu Sculptor u blizini je najsjajnije zvezde u sazvežđu Južna riba, zvezde Fomalhaut. Tada je imala magnitudu 10. Trenutno je u sazvežđu Vodolija sa magnitudom 8.9. Posle 1. maja će biti  u sazvežđu Kit sa magnitudom 8.2 i tu će biti do 8. maja kada će preći u sazvežđe Ribe i imaće sjaj od 6.9. U sazvežđu Ovan će biti na kratko 14. maja sa magnitudom 6.1 i istog dana će preći u sazvežđe Trougao. U Perseju stiže 18. maja i tada će već imati magnitudu 5.9. U sazvežđe Kočijaš če stići 29. maja i tada će magnituda rasti i stići će do 6.4. Inače, program Stellarium pokazuje da će kometa SWAN dostići magnitudu 5.8 oko 21. maja.

swan
Prognoza magnitude prema sajtu theskylive.com

Da li će biti vidljiva golim okom?

Kometa SWAN će biti najbliža Zemlji 12. maja i ta udaljenost će iznositi oko 84 miliona km. Perihel (najbliža Suncu) će dostići 27. maja i tada će biti udaljena od naše zvezde oko 64 miliona km (poređenja radi Venera je udaljena od Zemlje oko 40 miliona km).

Najoptimističnije prognoze kažu da kometa može dostići magnitudu 3.5 i to je sasvim dovoljno da je možemmo videti golim okom bez problema. Međutim, videli smo kako su prošle spektakularne najave za kometu ATLAS, pa i kometu ISON pre sedam godina, najbolje je pratiti dešavanja na dnevnom nivou.

Prema sajtu theskylive.com (dijagram iznad) prognoze kažu da će magnituda biti oko 6 što za kometu ipak može zahtevati korišćenje dvogeda. Ova prognoza je slična onoj koju daje stellarium.

swan 1
Putanja komete C/2020 F8 (SWAN) kroz Sunčev sistem – foto: theskylive.com

Nadajmo se samo da Sunce ovu kometu neće dezintegrisati i da ćemo posle dugo vremena biti u prilici da posmatramo neku sjajniju kometu.

Ispod možete pogledati kratak video o kometi i njenom otkriću:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s