Jupiter u opoziciji

Najveća planeta u našem zvezdanom sistemu će se 14.07.2020. godine naći u opoziciji u odnosu na Zemlju. Ukratko, Zemlja će se nalaziti između Jupitera i Sunca, odnosno Jupiter i Sunce će se nalaziti sa suprotnih strana u odnosu na Zemlju.

Danima unazad se moglo primetiti da je na jugoistočnom večernjem nebu Jupiter dominirao svojim sjajem nakon izlaska i kako ga prati Saturn znatno manjeg sjaja. Možemo ga videti od 20h pa do 5h ujutru.

Dakle, sada je pravo vreme za posmatranje Jupitera čija će magniuda biti -2.7, a nalazi se u sazvežđu Strelac. Iako je on u opoziciji 14. jula najbliži Zemlji će biti 15. jula. Razlog za ovo leži u eliptičnim putanjama dve planete, kao i u nagibu njihovih putanja oko Sunca. Na nebu će izgledati kao sjajna zvezda, ali već dvogledom možete videti mali disk sa četiri tačkice, odnosno možete videti njegove satelite (Io, Ganimed, Evropa i Kalisto).

Najviši položaj na nebu će zauzimati 30-ak minuta nakon ponoći na južnom nebu i to će biti najbolje vreme za posmatranje, a što ne znači da morate čekati ponoć. Međutim, kada nebesko telo kulminira najmanji je uticaj atmosfere na posmatranje.

U trenutku opozicije Jupiter će biti udaljen od Zemlje 4,139 AJ, a od Sunca 5,156 AJ. Jedna astronomska jedinice je ustvari prosečno rastojanje Zemlja – Sunce i iznosi oko 149 600 000 km.

______________________________
Izvor slike na vrhu:
Aplikacija: Solar System Scope

Izvor udaljenosti i magnitude: Stellarium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s