Saturn je danas u opoziciji – pravo vreme za posmatranje njegovih prstenova

Svega nekoliko dana posle Jupitera i Saturn je u opoziciji. Danas se Zemlja nalazi tačno između Sunca i Saturna, baš kao što se pre nekoliko dana nalazila između Sunca i Jupitera.

Zajedno sa Jupiterom, Saturn se nalazi u sazvežđu Strelac i već dugo u stopu prati najveću planetu našeg zvezdanog sistema. To će trajati do 21. decembra kada ćemo imati neverovatnu konjukciju, a o tome ćemo kada se taj dan približi.

Magnituda Saturna iznosi 0.10 i to je znatno manjeg sjaja od Jupitera čija magnituda je oko 2.7. Jasno je i kada se ove dve planete pogledaju golim okom.

Saturn izlazi na jugoistočnom nebu oko 20:05 i na nebu će biti vidljiv do svitanja. I baš sada je pravo je vreme za posmatranje ove planete i njegovih nezaobilaznih prstenova. Naravno, ako vidite njegove prstenove možete onda videti i jednu tačkicu u njegovoj blizini – njegov najveći satelit Titan.

Satrurnovi prstenovi su znatno sjajniji nekoliko dana pre i posle opozicije, kao i tokom same opozicije nego i toku godine. On je u opoziciji jednom godišnje, dok je Mesec u opoziciji jednom mesečno i sjajniji je iz istog razloga kao i Saturn danas. Kada je objekat u opoziciji, odnosno tačno sa suprotne strane od Sunca manje su i senke koje prave stene u Saturnovim prstenovima (opoziciono osvetljenje njegovih prstenova), kao i senke koje bacaju krateri na Mesecu. Ovo je poznato kao Seeliger effect.

Saturnovi prstenovi će biti nagnuti oko 21 stepen u odnosu na naš pogled, a što je skoro pa idealno za njihovo posmatranje. Nekoliko sati nakon opozicije Saturn će biti najbliži Zemlji, dok će najviši položaj na južnom nebu zauzeti 38 minuta nakon ponoći.

_________________________________________

Izdovjena slika na vrhu:

Izvor: Vito Technology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s