Gde je sada kometa NEOWISE i kakav joj je sjaj?

Prošle noći smo se odvezli van grada i cilj je bio da fotografišemo kometu telefonom. Poslednjih 13 ili 14 dana je nismo posmatrali i fotografilisali, nismo posebno ni pratili kretanje njene magnitude i iz tog razloga nismo ni očekivali dobre rezultate, a posebno ne telefonom.

Dok se Sunce još uvek nije dovoljno udaljilo ispod horizonta znali smo da će ISS proći oko 21:07 i da će kometa biti iznad njene putanje, tako smo lako odredili visinu komete. Postavili telefon i krenuli sa slikanjem. Kometa se nalazila desno od zvezda Tania Australis i Tania Borealis u zadnjim nogama Velikog medveda. Prva zvezda je magnitude 3.05, dok je druga 3.45. S obzirom da je kometa bila manjeg sjaja slobodna procena je da je njena magnituda bila oko 4. Dakle, još uvek vidljiva golim okom (u šta smo se uverili oko 21:30), ali znatno manjeg sjaja nego pre 10-ak dana.

Položaj komete u odnosu na zvezde Tania Australis i Tania Borealis 22. jula 2020 – foto: Stelarium.org

Bila je na visini od 27 stepeni iznad severozapadnog horizonta, a večeras će ta visina iznositi blizu 29 stepeni. Odlično, jer je prilično visoko što ostavlja vreme za posmatranje do ponoći, a verovatno i nešto kasnije.

Pročitajte više o

sazvežđu Veliki medved

Na slici iznad je položaj koji će kometa imati večeras, 22. jula, u odnosu na pomete zvezde Tania Australis i Tania Borealis u sazvežđu Veliki medved.

Kometa će još nekoliko dana biti u sazvežđu Veliki medved, a 29. jula će preći u sazvežđe Berenikina kosa. Tu će verovatno biti prilike da je astrofotografi snime “u društvu” neke galaksije.

Na telefonu Samsung Galaxy S20+ su na manuelno bili podešeni sledeći parametri: exp 8s, ISO 160, dok su mnoge opcije ostavljene na auto. Vreme slikanja 21:24. Slika nije prošla nikakvu obradu, već je postavljena direktno sa telefona.

Kometa se vidi na sredini gornjeg dela slike desno od zvezda Tania Australis i Tania Borealis:

Comet NEOWISE with smartphone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s